7 tipov, ako sa úspešne predať v zamestnaní

karierakariera

Máte dlhoročné skúsenosti, výborné odborné aj osobnostné predpoklady, ste dôsledný a zodpovedne pristupujete k pracovným úlohám. Neviete si vysvetliť prečo opäť povýšili vášho neskúseného kolegu? Prečo vaše nápady končia na stole nadriadeného a nikto im nevenuje pozornosť? Na to, čo robiť Vám poradí Ing. Ivana Brutenič, PhD., Managing Partner, EXACT RECRUITMENT spol. s r.o.

Pravdepodobne vám chýba selfmarketing, teda schopnosť „ predať sa“.

Schopnosť predať svoje silné stránky, prezentovať svoje zručnosti, nápady a myšlienky patrí k jedným zo základných predpokladov uspieť na pracovnom trhu. Nestačí byť dobrý a pracovať kvalitne, súčasná doba nás motivuje k tomu, aby sme o úspech bojovali. Ocenenie v zamestnaní nepríde, pokiaľ o sebe nedáte vedieť. Pokiaľ máte v tíme kolegov, ktorí vedia byť v pravom čase na pravom mieste, nemáte veľkú šancu, že si vaše individuálne zásluhy všimne nadriadený.

Treba sa chopiť každej šance a využiť ju. Rýchlo a správne sa rozhodovať. Možno sami prichádzate o mnohé príležitosti, ktoré vám vaša práca ponúka. Pokiaľ zaváhate v okamihu dôležitého rozhodnutia a vaša nedôvera vás prinúti neriskovať, v tom momente príde priebojnejší kolega a vašu príležitosť vám uchmatne. Neobzerajte sa za príležitosťami, ktoré vám ušli, je to zbytočné.
Zamerajte sa na budúcnosť.

Ako si teda môžete zlepšiť selfmarketing?

Zistite, čo ponúkate

Ľudia sa často podceňujú a myslia si, že ich pracovné zásluhy sú nepodstatné. Zamyslite sa, ako práve vy pomáhate úspechu firmy alebo projektu.

Urobte si zoznam vašich úspechov

Zapíšte si čokoľvek, od zvýšenia obratu firmy až po organizáciu firemného večierka. Vždy vyberajte relevantné úspechy, podľa toho, s kým komunikujete.


Pouvažujte o svojich silných stránkach

Oslovte priateľov a známych a uistite sa, že viete, ako vás vníma okolie a spolupracovníci.


Zadefinujte si, čo chcete

Kde ste teraz, kde chcete byť za rok, 5 rokov? Stanovte si realistické a merateľné ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Ak ste v štádiu, že si hľadáte nové zamestnanie, kvalitná príprava životopisu je prvým krokom, ktorý je potrebné urobiť. Dajte si na ňom záležať, pretože máte jedinečnú šancu zaujať.


Buďte pripravení o sebe hovoriť

Predstavte si, že máte 30 sekúnd času televíznej reklamy, čo by ste o sebe povedali? Príležitosť prezentovať sa môže prísť kdekoľvek – vo výťahu, pri pracovnom obede, či na rodinnej oslave. Šťastie praje pripraveným, takto budete presne vedieť, čo povedať.


Rozširujte svoju sieť kontaktov

Dajte o sebe vedieť v profesných asociáciách, obchodných skupinách a komorách.


Buďte pozitívny a sebavedomý

Keď svoje schopnosti nepredáte sami, kto to urobí za vás?

Viac o téme: Karierny rast Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy