Vhodné povolanie - podmienka životnej spokojnosti

karierany rastkarierany rast

Nakoľko v práci trávime nielen väčšiu časť dňa, ale aj života. Je nesmierne dôležité, aby sme boli v práci spokojní a šťastní. Zamestnávatelia sa čoraz viac snažia, aby zamestnanec nielen kvalitne pracoval, ale aj aby bol v práci spokojný.

Od toho závisí aj pracovné nasadenie zamestnanca a kvalita vykonanej práce. Veľmi dôležitú úlohu tu hrá pracovná psychológia, ktorá pomáha pri určovaní vhodnosti kandidáta na danú pozíciu.

Najčastejšie sa stretávame s nasledujúcimi druhmi poradenstva:

1. Poradenstvo managementu podniku
Dôkladnou analýzou pracoviska sa určí najvhodnejší typ pracovníka pre požadovanú prácu podľa jeho spôsobilosti a kompetencie.
2. Poradenstvo zamestnancov
Ide o starostlivosť o kultúru a kultivovanosť pracoviska, poukazovanie na nepriaznivé faktory, ktoré spôsobujú tzv. chronický stres, ako je hluk, nadmerné vibrácie a iné škodlivé vplyvy, navrhovanie pracovnej prestávky, opatrenia na zlepšenie medziľudských vzťahov a iné.
3. Profesijné poradenstvo
Pomocou testov sa určuje povaha, charakter a iné vlastnosti potenciálnych zamestnancov. Na základe výsledkov sa im odporúčajú zamestnania, v ktorých majú maximálne ambície sebauplatnenia. Je zaujímavé, že veľká časť mladých ľudí tieto svoje predpoklady obvykle nepozná.

Hlavnou úlohou psychológov je rozpoznať dominantné schopnosti uchádzača a pri hodnotení vziať do úvahy jeho pracovnú aj sociálnu adaptabilitu.
Podľa J.L. Hollanda sú jednotlivé typy pracovníkov rozdelené do nasledujúcich 6 skupín:

  • Typ motorický - realistický
    Ide o agresívnych jedincov s fyzickou silou, dobrou motorickou obratnosťou, ktorí dávajú prednosť konkrétnym úlohám pred abstrakciou. Sú to manuálny pracovníci, remeselníci, robotníci, ktorí plnia zverené úlohy bez premýšľania. Sú väčšinou verbálne, ale aj sociálne neobratní.
  • Typ intelektuálny - kognitívny
    Títo jedinci vnímajú svet intelektuálne, myšlienkovo, radi riešia ťažké úlohy a veci organizujú na rozumových podstatách. Sú skôr introvertne orientovaní, nemilujú kontakt s množstvom ľudí a preto sa aj vyhýbajú riešeniu interpersonálnych problémov. Patria sem typickí intelektuáli, predovšetkým vedci.
  • Typ suportívny, podpornej orientácie - sociálny
    Hlavnými hodnotami takto orientovaných ľudí sú hodnoty humanistické. Sú to verbálne a interpersonálne obratní ľudia s túžbou po socializácii a osobnom zázemí. Pracujú síce výlučne duševne, ale skôr predávajú poznatky alebo pokyny, než aby ich invenčne tvorili, alebo samostatne riešili problémy. Uprednostňujú svoju riadenú manipuláciu prostriedkami, akými sú napr. osnovy, predpisy, zákony a charty. Patria sem učitelia, úradníci, sociálny pracovníci, právnici, ale aj diplomati.
  • Typ konformný - konvenčný, prispôsobivý
    Pracovníkov tohto typu uspokojuje konformita, podriadené roly. Rušia ich atypické, nejasné situácie a problémy, v ktorých nenachádzajú pri svojej podriadenosti dostatočné vedenie. Hodia sa pre jasne definované a automatizované úlohy. Riadia sa prísnou sebakontrolou. Sú ideálnymi administratívnymi pracovníkmi, úradníkmi na podriadených miestach.
  • Typ estetický - umelecký
    Realizujú sa umeleckým spôsobom, ktorým nielen vyjadrujú svoje pocity, ale aj riešia svoje problémy. Vyhýbajú sa preto reálnym, rozumovo riešeným problémom. Majú veľkú potrebu individuálneho vyjadrenia, čo realizujú prevažne emočne, naproti tomu majú len nízky stupeň sociability. Často trpia emočnými poruchami. Patria sem predovšetkým umelci, vrátane spisovateľov a aranžérov.
  • Typ persuasívny - presvedčivý, motivačný, podnikavý
    Ide o jedincov so silnými, dominantnými mocenskými tendenciami. Používajú verbálne aj iné prostriedky k ovládnutiu druhých osôb. bojujú proti odporu ľudí a tendenciám k akejkoľvek zotrvačnosti. Inklinujú viac k improvizácii než k dlhodobému intelektuálnemu úsiliu. od ostatných typov sa líšia svojím záujmom o osobné aj spoločenské sebauplatnenie, moc a vodcovskú úlohu. Do tejto skupiny patria manažéri všetkých typov.
Viac o téme: Karierny rast Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy