Čo ste nevedeli o networkingu alebo cesta k novej práci

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Networking nie je jednosmerná ulica ale spleť uličiek. Využite kontakty na získanie práce. Poradíme vám ako na to.

Networking sa v poslednej dobe ukazuje ako jeden zo spôsobom, ako získať prácu bez toho, aby ste museli oslovovať personálne agentúry. Networking funguje na vašej vlastnej databáze kontaktov a teda všetky možné kontakty si spravujete vo vlastnej réžii. Odborníci na kariéru sa domnievajú, že práve väčšina pracovných ponúk nie je zverejnená pomocou inzerátu, ale odovzdáva sa z človeka na človeka prostredníctvom networkingu, o ktorom sa hovorí aj ako o tajnom trhu pracovných príležitostí. Práve ponuky stredného a vyššieho manažmentu nie sú často inzerované, ale dostávajú sa k nim ľudia prostredníctvom svojich známych.

Možností na získanie kontaktov svojich priateľov je niekoľko. V počítači si môžete viesť databázu  svojich priateľov a firiem, v ktorých pracujú, odkladať si vizitky z rôznych udalostí, konferencií, veľtrhov alebo si založiť profil na pracovnej sieti LinkedIn a vyhľadať na nej vašich známych. Možností je viacero, preto neváhajte a využite všetky dostupné kanály.

Dôkazy o fungujúcom networkingu hovoria aj štatistiky.

Podľa americkej štúdie, až 56 percent ľudí, ktorí boli nezamestnaní, získali aktuálnu prácu prostredníctvom networkingu.

V štúdii dokonca uviedli, že sú omnoho viac spokojnejší s prácou, ktorú získali a zvýšili si svoje príjmy.

Pre tých, ktorý sa po prvýkrát rozhodli vyskúšať fungovanie networkingu a pre tých, ktorí doteraz odmietali „kontaktovanie po sieti“ máme pár tipov:

Využite každú príležitosť nadviazať kontakt s rôznymi ľuďmi. Aj keď prídete neskôr na dohodnuté miesto s kamarátmi, buďte prvý ktorým podáte ruky a zoznámite so známymi vašich kamarátov.  Majte na mysli, že je pre vás dôležité každé stretnutie. „Potrebujem stretnúť aspoň päť drobných podnikateľov“ alebo „Rád by som stretol troch ľudí, ktorí ma môžu predstaviť projektovému manažérovi ich spoločnosti". Takéto vety si môžete opakovať vo vašej mysli. Ak  zasiahnete váš cieľ, môžete spokojne odísť zo stretnutia domov.

Ak sa stretávate so svojimi kamarátmi, povedzte im o vašom cieli získať prácu vďaka networkingu. Ak spoznáte nového človeka, malo by vám stačiť 30 sekúnd na to, aby ste vedeli odhadnúť, či tento človek vám môže byť nápomocní vo vytvorení pracovných kontaktov. Ak nie, elegantne s ním ukončite rozhovor.

Rozmýšľajte o tom, ako by ste mohli pomôcť ľuďom. Networking nie je iba jednosmerná ulica. Ak stretnete niekoho, kto vám môže pomôcť, neváhajte mu pomoc opätovať.

Ak sa zoznámite s niekým novým, neváhajte sa mu pripomenúť. Mali by ste tak urobiť do 24 hodín, aby vás mali ľudia v čerstvej pamäti. Môžete sa pripomenúť aj poslaním e-mailu do 24 až 48 hodín, v ktorom im poďakujete za ich čas a pripomeniete obsah vašej konverzácie. Vymenovať môžete aj ľudí, o ktorých ste sa rozprávali a mali vám poskytnúť kontakty na konkrétne osoby.

Najlepším miestom na spoznanie nových ľudí sú rôzne spoločenské podujatia a obchodné stretnutie. Neskôr môžete tieto kontakty využiť vo váš prospech, pri hľadaní nového zamestnania. Ak však chcete rozvinúť kontakty od tohto momentu, oslovte svoju rodinu, priateľov, susedov a spolu s nimi aj ich rodiny, priateľov a ich susedov. Osloviť môžete aj svojich kolegov z práce alebo obchodných partnerov zo stretnutí, konferencií či veľtrhov, na ktorých ste si vymenili vizitky. Stiahnuť môžete aj do hlbšej minulosti. Spomeňte si aj na bývalých kolegov, šéfov alebo dokonca aj profesorov.

Viac o téme: Kariéra Priatelia Známy Networking
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Forbes.com, Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy