Slováci uprednostňujú rodinu a kamarátov pred úradom práce

Pri hľadaní práce sa najviac spoliehame na príbuzných a známych.Pri hľadaní práce sa najviac spoliehame na príbuzných a známych. Zdroj: thinkstock.com

Hľadanie práce je pre mnohých Slovákov beh na dlhé trate. Najviac nezamestnaných sa pritom spolieha hlavne na svojich príbuzných a známych, ktorí im "dohodia" nové zamestnanie.

Slovensko dlhodobo patrí medzi krajiny EÚ s najvyššou mierou nezamestnanosti. Podľa ŠÚ SR je bez práce stále viac ako 14 % Slovákov. Veľké množstvo nepracujúcich má negatívny vplyv nielen na samotných nezamestnaných jednotlivcov a ich najbližších, ale aj na našu ekonomiku. Ľudia bez práce majú totiž dopad na nižšiu spotrebu domácností a teda nižšie tržby obchodníkov, ale aj na nižšie daňové príjmy štátu a naopak vyššie výdavky na sociálne dávky.

Špecifickým problémom nášho trhu práce je dlhodobá nezamestnanosť. Viac než dve tretiny Slovákov sú na úrade práce evidované viac ako jeden rok. V priemere strávi nezamestnaný Slovák na úrade práce až dva a pol roka. Až takmer 95 tisíc Slovákov pritom ešte nikdy nemalo zamestnanie.

Čím dlhšie je človek bez práce, tým sa aj hľadanie práce stáva preňho náročnejším. Problémom, ktorý postihuje dlhodobo nezamestnaných, je najmä strata pracovných návykov. Zamestnávatelia si to uvedomujú, a preto k prijímaniu ľudí, ktorí boli bez práce dlhé mesiace či roky, pristupujú opatrnejšie.

Hľadanie zamestnania predstavuje pre mnohých Slovákov beh na dlhú trať, ktorá je posiata prekážkami. Pri hľadaní práce sa zväčša nespoliehame len na seba, ale aj na pomoc úradov práce, sprostredkovateľských agentúr, pracovných portálov či na rodinu a známych.

Z údajov ŠÚ SR a našich prepočtov vyplýva, že až 83 % nezamestnaných Slovákov sa pri hľadaní práce spolieha na pomoc svojich príbuzných a známych. Na svojich blízkych sa tak nezamestnaní obracajú v ešte väčšej miere, než na úrady práce. Cez úrad práce si totiž zamestnanie hľadá 81 % nezamestnaných Slovákov.

Populárnym a užitočným nástrojom pri hľadaní práce sú pre Slovákov v súčasnosti aj rôzne pracovné portály, ktoré inzerujú voľné pracovné pozície a ponúkajú možnosť zverejnenia životopisov uchádzačov. Inzeráty sledujú až tri štvrtiny nezamestnaných Slovákov hľadajúcich si prácu. Len približne dve pätiny nezamestnaných však na inzeráty aj odpovedajú alebo si ich samy podávajú.

Ako si nezamestnaní Slováci hľadajú prácu?

  1. cez príbuzných a známych (83 %)
  2. cez úrad práce (81 %)
  3. sledovanie inzerátov (74 %)
  4. podávanie a odpovedanie na inzeráty (39 %)
  5. návšteva rôznych podnikov (39 %)
  6. cez súkromných sprostredkovateľov (12 %)

Nájdite si prácu v Poštovej banke už dnes!

 

Viac o téme: Rodina Poštová banka Hľadanie Príbuzní Hľadanie práce Slováci Známi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy