Všetko čo chcete, môžete dosiahnuť vďaka kontaktom

Všetko čo chcete, môžete dosiahnuť pri networkingu.Všetko čo chcete, môžete dosiahnuť pri networkingu. Zdroj: Jan Zemiar

Nemám čas na stretnutie. Stop! Toto je najväčšia výhovorka a zároveň chybná odpoveď, prečo ľudia nenadväzujú nové kontakty. Tie by sa dali výborne využiť napríklad aj pri hľadaní práce.

S blížiacim sa víkendom máte najlepšiu príležitosť vyraziť do spoločnosti a spoznať nových ľudí. Nemusí to byť spoločnosť, ktorú dôverne poznáte. Spoznajte nových ľudí, ktorí vám môžu priniesť nové príležitosti. Jednoducho networkingujte!

Ak si myslíte, že networking nie je pre vás potrebný, mýlite sa. Networkingovať by ste sa mali hlavne v čase, kedy nič nepotrebujete od druhých ľudí. Vytvárate si iba imaginárnu „pavúčiu“ sieť. Ak sa už raz dáte na zveľaďovanie vzťahov s druhými ľuďmi, snažte sa vyhnúť najväčším chybám.  

Dávajte si pozor na chyby pri networkingu:

  1. Nadväzovať vzťahy treba so všetkými
    Nie je to úplná prava! Vkročíte do preplnenej miestnosti a okamžite sa pustíte do konverzácie s najbližšou skupinou ľudí. Podáte si ruky, ale vaše oči blúdia pohľadom po miestnosti, v ktorej by ste našli známu tvár. To sú dve základné chyby, na ktoré by ste si mali dávať pozor. Áno, súhlasíme s tým, aby ste sa pri príchode mali zvítali s ľuďmi, ktorých poznáte, ale nestrácajte čas konverzáciou s nesprávnymi ľuďmi.

    Zapájajte sa do konverzácie s ľuďmi, od ktorých sa môžete dozvedieť nové veci alebo vás nasmerujú správnym smerom. Ak máte pocit, že je v spoločnosti veľa ľudí, s ktorými sa chcete porozprávať, vyhraďte si na konverzáciu s jedným človekom desať minút. Rozlúčiť sa potom môžete so slovami: „Ďakujem za príjemný rozhovor, ale rád by som sa pozdravil aj s ostatnými ľuďmi.“
     
  2. Networking končí v momente nájdenia práce
    To je zásadná chyba! Viacerí ľudia skončia s networkovaním v momente, ako si nájdu prácu. Potom prežívajú radostné obdobie, tešia sa z novej práce a keď prelomia bariéru troch rokov v spoločnosti, vyčítajú si, prečo nechodili viac do spoločnosti. Teraz si hľadajú prácu a kontakty sa nadväzujú omnoho ťažšie a pri najbližšej príležitosti sa pýtajú všetkých naokolo o nových pracovných príležitostiach.

    Preto platí zásada, keď ste zamestnaní, mali by ste zosť v kontakte s vašimi kamarátmi a známymi, aj keď ich práve nepotrebujete. Menšie nepísané pravidlo hovorí, že by ste sa svojim známym mali ozývať približne každé dva mesiace. Nemusí to byť však iba zdvorilostný telefón, ako sa majú. Spomenúť si môžete na kamarátov pri rôznych príležitostiach. Dozvedeli ste sa o zaujímavom workshope alebo ste čítali zaujímavý článok? Informujte o ňom ľudí, o ktorých si myslíte, že by ich táto téma zaujala.
     
  3. Networkingovať sa má iba s kamarátmi
    Nie je to tak! Pravda je taká, že ľudia sa stretávajú s podobnými ľuďmi. S takými, s ktorými zdieľajú podobný slovník, záujmy alebo názory. Radi počúvajú slová chvály a uznania, pretože aj druhá strana by spravila rovnaký krok. Avšak z času na čas je dobré stretnúť sa aj s ľuďmi z iných oblastí, ktorí vám môžu vnuknúť iný pohľad na vec, ako ľudia s rovnakým pohľadom. Nové známosti vám vyplnia vaše „slepé“ miesta, nebojte sa preto s nimi nadviazať kontakty.
     
  4. Networking je strata času
    Networking určite nie je strata času. Najčastejšia odpoveď na otázku, prečo nenadväzujete nové kontakty by pravdepodobne bola tá, že máte čo robiť, aby ste si našli čas a vybehli na kávu alebo na obed s vašimi kamarátmi. Nezostáva vám už žiaden voľný čas na "zveľaďovanie" staronových kontaktov. Poviete si, áno, stretol som pár nových ľudí na poslednom seminári, vymenili sme si vizitky a tým môj networking skončil.

    Ešte v daný deň alebo na druhý deň po zoznámení je vhodné napísať ľuďom, s ktorými ste si vymenili vizitky. V emaile im môžete poďakovať za stretnutie a rozhovor. Ak budete o nejaký čas potrebovať získať informáciu, na akej úrovni skončila vaša konverzácia, môžete si vyhľadať staršie emaily. Možno sa vám však za krátke obdobie podarilo vyzbierať 100 vizitiek. V takomto prípade si vyberte päť najdôležitejších kontaktov a pripomeňte sa ľuďom telefonicky, emailom, alebo si ich zaraďte medzi svojich nasledovníkov na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn.
Viac o téme: Stretnutie Kontakt Ľudia Spoločnosť Stretnutia Networking
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Businessinsider

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy