Hľadanie práce je boj! Nesmie však trvať viac ako 2 roky

Až 39 % personalistov sa vyjadrilo, že prehnané očakávania a nádej sú najväčšou prekážkou nezamestnaných uchádzačov, aby získali novú pozíciu.Až 39 % personalistov sa vyjadrilo, že prehnané očakávania a nádej sú najväčšou prekážkou nezamestnaných uchádzačov, aby získali novú pozíciu. Zdroj: thinkstock.com

Personalisti sa pozerajú na vás nielen podľa toho, čo máte uvedené v životopise, ale pozerajú aj na to, čo vy nevidíte. Ako dlho si hľadáte prácu a či vaše zručnosti korešpondujú s požadovanými vlastnosťami na danú pracovnú pozíciu.

Anonymný prieskum uskutočnila medzinárodná náborová softvérová spoločnosť Bullhorn na vzorke 1500 uchádzačov o prácu, personalistov a manažérov. Ich prieskum priniesol zaujímavé výsledky ohľadom zmeny zamestnania a pohľadu zamestnávateľa na uchádzačov o prácu.

Proti sebe svoja dve strany, jedna strana, ktorá túži po práci a druhá strana, ktorá prácu ponúka. Avšak na obidvoch stranách sa pohľady na zmenu zamestnania líšia. Až 70 % respondentov uviedlo, že v tridsiatke bolo pre nich omnoho ľahšie zmeniť zamestnanie, ako vo veku dvadsať rokov. Avšak najväčším „škodcom“ pri hľadaní novej práce môže uchádzačom spôsobiť ich prílišné očakávanie alebo dokonca dlhodobá nezamestnanosť, myslia si personalisti.

5 najzaujímavejších faktov z prieskumu:
 

  1. Podľa personalistov, medzi najväčšie prekážky uchádzačov o prácu, ktoré ich oddialia k získaniu nového zamestnania je ich prílišné očakávanie dokonalého zamestnania a dĺžka nezamestnanosti, ktorá prekračuje obdobie viac ako 1 rok. Ďalšou najväčšou prekážkou je, že uchádzači o prácu majú „nezaplátanú“ medzeru v ich životopisoch. Až 28 % respondentov sa priznalo, že v životopise neuviedli dátum, kedy boli nezamestnaní (správne sa do životopisu píše text: aktívne som si hľadal prácu).
     
  2. Vek nie je iba obyčajné číslo. Až 70 % respondentov uviedlo, že omnoho ľahšie zmenili zamestnanie vo veku 30 rokov. Dokonca aj štyridsaťroční ľudia sú žiadanejší na pracovnom trhu, ako ľudia vo veku 20 rokov.
     
  3. Ľudia sú v priemere  nezamestnaní od šesť mesiacov až do jedného roka (uviedlo 36 % respondentov), sedemnásť percent bolo nezamestnaných menej ako šesť mesiacov. Čím dlhšie boli nezamestnaní, tým sa im znižovali šance zamestnať sa. Personalisti odmietajú prijať do zamestnania uchádzača, ktorý je nezamestnaný viac ako 2 roky. Žeby radšej prijali do pracovného pomeru človeka, ktorý má záznam v registre trestov?
     
  4. Či budú uchádzači o prácu úspešní a pozvaní na pohovor, závisí od ich uvedených zručností a schopností v životopise. Personalisti totižto vyhľadávajú v CV-čku na základe „kľúčových slov“, t.j. uvedené zručnosti musia byť totožné s potrebnými zručnosťami uvedenými v pracovnej ponuke. Personalisti uviedli, že až 31 % zručností uchádzačov je nevyhovujúcich, alebo nie sú totožné s výkonom povolania. Problém vidia v tom, že až 26 % kandidátov využívajú zastarané technológie, a nemajú ani záujem vzdelávať sa v tejto oblasti (či už dobrovoľne alebo na pracovisku).
     
  5. Ak uchádzač dostane výpoveď v práci, má nižšie šance zamestnať sa, ako uchádzač, ktorý dal výpoveď u zamestnávateľa. Až 78 % personalistov uviedlo, že vyhodenie z práce môže uškodiť budúcemu rozvoju kandidáta.
Viac o téme: Práca Hľadanie práce Zmena práce Personalisti Recruiteri
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: theundercoverrecruiter.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy