Vraciam sa na Slovensko. Mám nárok na dávku v nezamestnanosti?

Ak ste prišli o prácu v zahraničí, o peňažný príspevok by ste v prvom rade mali žiadať v tom štáte, kde ste boli naposledy zamestnaní.Ak ste prišli o prácu v zahraničí, o peňažný príspevok by ste v prvom rade mali žiadať v tom štáte, kde ste boli naposledy zamestnaní. Zdroj: photl.com

Po rokoch práce v zahraničí sa s manželom plánujeme presťahovať naspäť na Slovensko. Manžel nie je Slovenskej národnosti, ale ja som počas štúdia brigádovala na Slovensku. Po ukončení štúdia som cestovala a pracovala v Európskej únii asi 12 rokov. Mám nárok po návrate na Slovensko na dávku v nezamestnanosti?

Poradňa: V prípade straty zamestnania by ste si v zmysle platnej európskej legislatívy  mali s manželom uplatniť nárok na peňažný príspevok v prvom rade v tom štáte, kde ste naposledy boli zamestnaní (teda nie na Slovensku). Nárok na peňažný príspevok bude potom posúdený a vyplácaný príslušnou inštitúciou sociálneho zabezpečenia v tomto štáte. Po splnení stanovených podmienok môže tento štát vyplácať dávku aj v prípade, ak by ste si hľadali prácu na Slovensku (tzv. export dávky).

Za určitých podmienok by vám nárok na dávku v nezamestnanosti mohol vzniknúť podľa legislatívy platnej na území Slovenska, a to za predpokladu, že by vám nárok na peňažný príspevok v členskom štáte EÚ/EHP nevznikol a počas posledného zamestnania v členskom štáte ste mali centrum záujmov zachované na Slovensku.

„Centrum záujmov osoby sa určuje najmä s prihliadnutím na nasledovné kritériá: dĺžka doby zdržiavania sa na území daného štátu, miesto výkonu zárobkovej činnosti a dĺžka trvania tejto zárobkovej činnosti, dĺžka trvania pracovnej zmluvy, rodinný stav a rodinné väzby, miesto výkonu akejkoľvek nezárobkovej činnosti, bytová situácia osoby a stabilita tejto situácie, miesto, kde dochádza k zdaňovaniu príjmov osoby.  Každý prípad posudzuje príslušná pobočka Sociálnej poisťovne osobitne,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Nárok na dávku v nezamestnanosti uplatnený na území Slovenska bude teda závisieť od posúdenia miesta centra záujmov a tiež od získania potrebnej doby poistenia v nezamestnanosti (najmenej 730 dní v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny). To znamená, že nárok na dávku by ste mohli získať iba v prípade, že ste si po túto dobu platili poistenie v nezamestnanosti. Ako dobu poistenia v nezamestnanosti by bolo možné zohľadniť aj doby zamestnania - poistenia v nezamestnanosti v členskom štáte EÚ/EHP.

„Na preukázanie dôb poistenia v nezamestnanosti získaných v členských štátoch EÚ/EHP slúži dokument PD U1, prípadne formulár E 301 alebo SED U002, ktorý na požiadanie vystaví príslušná inštitúcia v štáte poistenia. O formulár si v zahraničnej inštitúcii sociálneho poistenia požiadajte ešte pred návratom na Slovensku,“ radí Peter Višváder.

Ak však Sociálna poisťovňa na základe zistených skutočností posúdi, že vaše a manželove centrum záujmov počas práce v členskom štáte EÚ/EHP nebolo na území Slovenska, nárok na dávku v nezamestnanosti vám neprizná. Preto je aj pre vás najjednoduchšie žiadať o túto dávku tam, kde momentálne pracujete a kde ste poistená v nezamestnanosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Slovensko Podpora V Zahraničie Únia Európska Dávka Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Peter Višváder/Sociálna poisťovňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy