Od 1. mája sú dohodári v agentúrach minulosťou

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Novela zákona o službách zamestnanosti ruší agentúram zamestnávanie ľudí na dohody. Táto zmena by mala priniesť pre dohodárov výhodnejšie podmienky, mali by sa stať riadnymi zamestnancami.

Novela zákona o službách zamestnanosti je účinná od 1. mája. Priniesla radikálnu zmenu, a to, že dohodári v agentúrach by už mali byť minulosťou.

Podľa Petra Pašku, konateľa personálnej agentúry ProAct People Slovensko, novela zákona o službách zamestnanosti, ktorá je účinná od 1. mája 2013, ruší agentúram definitívne možnosť zamestnávania formou dohôd. Na základe odhadov by preklopenie dohôd na riadne pracovné pomery malo priniesť nárast zamestnanosti najmenej o 5000, optimisticky aj o 10-tisíc zamestnancov. Avšak zatiaľ na to, že inštitút dohôd by sa definitívne mal prestať zneužívať, zamestnávatelia vôbec nereflektujú.

Zdôraznil, že aj agentúrnu pozíciu ProAct People na trhu práce výrazne ovplyvňujú všetky plány Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Pred niekoľkými týždňami bola predstavená vízia napomáhajúca uľahčiť zamestnávanie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, hlavne dlhodobo nezamestnaných.

Prvotné informácie hovorili o možných dotáciách pre personálne agentúry. Doposiaľ však k predstaveniu plánu nedošlo a agentúry nemajú takmer žiadne informácie, ako tento plán bude reálne koncipovaný.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy