Zákon o službách zamestnanosti. Prinesie viac pracujúcich?

Schválená novela by mala pomôcť znižovať počty ľudí bez práce.Schválená novela by mala pomôcť znižovať počty ľudí bez práce. Zdroj: photl.com

Ministerstvo práce od novely zákona o službách zamestnanosti zázraky neočakáva. Verí však, že táto aktívna politika zamestnanosti môže pomôcť znižovať počty ľudí bez práce. Vďaka schválenej novele sa ruší povinnosť pre dlhodobo nezamestnaných hlásiť sa každý mesiac na úradoch práce.

Vyjadrenie uviedol štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš po tom, ako parlament novelu zákona schválil.

"Veríme, že dokážeme pomôcť tomu, aby sme podporili rast zamestnanosti v jednotlivých regiónoch Slovenska," podotkol Ondruš. Novela by mala podľa jeho slov znamenať posun v poskytovaní služieb zamestnanosti na Slovensku.

"Aby boli oveľa efektívnejšie, ako je to v súčasnosti," doplnil.

Zákon tak má podľa neho napríklad znížiť v niektorých oblastiach administratívnu záťaž, či už pre pracovníkov úradov, ale aj pre ľudí, a zároveň prinesie lepší prehľad o regionálnom trhu práce.

Okrem iného sa v novele zavádza nový príspevok na udržanie pracovných miest a ruší sa povinnosť dlhodobo nezamestnaných hlásiť sa každý mesiac na úradoch práce. Zákon vytvára tiež na úradoch výbor, ktorý bude posudzovať prideľovanie príspevkov, na ktoré nie je právny nárok.

Opozícia však novele zákona o službách zamestnanosti z dielne ministerstva práce neverí. Podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka neprinesie nič pozitívne.

"Je to konzervovanie zlého stavu, ktorý tu je. Minimálne vylepšenia sú absolútne nedostatočné," zhodnotil Kaník.

Zákon podľa jeho slov prinesie do regiónov korupciu a klientelizmus a podporí tých, ktorí chcú štát podvádzať. A to tým, že budú zapísaní na úradoch práce a zároveň budú pracovať v zahraničí.

Podľa Jozefa Mihála zo SaS bude novela zákona znamenať zvyšovanie moci pre nominantov vládneho Smeru-SD.

"Budú v regiónoch rozhodovať, kto zo žiadateľov, či už zamestnávateľov, alebo nádejných živnostníkov, dostane podporu," opísal Mihál pre TASR.
 

Viac o téme: Domáce Nezamestnanosť Zákon Zamestnanosť Novela Pracujúci O Službách Zamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy