Ste nezamestnaní a chcete podnikať? Získať môžete až 4-tisíc eur

Nezamestnaní môžu požiadať o príspevok na podnikanie po 3 mesiacoch v evidencii na úrade práce.Nezamestnaní môžu požiadať o príspevok na podnikanie po 3 mesiacoch v evidencii na úrade práce. Zdroj: photl.com

Vyššie príspevky na podnikanie môžu dostať ľudia v okresoch s vyššou nezamestnanosťou. Stačí priniesť žiadosť a podnikateľský zámer na úrad práce, ktorý zhodnotí komisia. Potom je potrebné absolvovať kurz podnikateľského minima, prejsť testom a nezamestnaný získa certifikát. V článku si môžete stiahnuť potrebné tlačivá.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje možnosť získať príspevok na začatie podnikania. Príspevok môžu dostať všetci, ktorí sú najmenej tri mesiace vedení na úrade práce ako nezamestnaní. Opoziční poslanci navrhovali zrušiť čakaciu lehotu troch mesiacov, ale ich návrh novely zákona o službách zamestnanosti v Národnej rade SR neprešiel. Od 1. mája sa však mení doba poskytovania príspevku a systém vyplácania.

Príspevok nedostanete bez práce

Aby ste získali peniaze na podnikanie, musíte absolvovať niekoľko hodín kurzu, čo vám zabezpečí prípravu na začatie vykonávania podnikania. Okrem kurzu od vás budú požadovať vypracovať podnikateľský zámer (pripojiť dokument) a kalkuláciu nákladov.

Príspevok sa nezíska automaticky. Žiadosť prehodnocuje osobitná komisia. Jej kritériami sú, aby po poskytnutí príspevku vzniklo reálne udržateľné pracovné miesto. Komisia zvažuje aj dopyt v oblasti a regióne, ako aj oprávnenosť výdavkov pre danú činnosť.

Ak vám peniaze schvália, zaviažete sa, že budete podnikať minimálne dva roky (od 1. mája 2013 tri roky). Výšku príspevku ovplyvňuje región, v ktorom bude firma sídliť. Vyššie príspevky na podnikanie môžu dostať ľudia v okresoch s vyššou nezamestnanosťou. Radí sa sem Nitriansky, Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj, kde je možné získať až 4229 eur. V Bratislavskom kraji je možno získať príspevok vo výške 2643 eur. V Trnavskom a Trenčianskom kraji je jeho výška 3172 eur.

„Príspevok na začatie samostatnej zárobkovej činnosti je požadovaný zväčša na výkon remeselníckych činností prípadne služieb v oblasti obchodu a administratívy,“ povedal Peter Zeman, hovorca z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

4 kroky k získaniu príspevku

1. Podať žiadosť o poskytnutie príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť (SZČ)

Žiadosť si môžete stiahnuť zo stránky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Príspevok na SZČ poskytuje úrad, v ktorého územnom obvode sa vytvorí pracovné miesto na samostatnú zárobkovú činnosť.

„Dĺžka procesu od podania žiadosti k uzavretiu dohody je individuálna a je ovplyvnená kvalitou zámeru, náročnosťou a dĺžkou prípravy na SZČ,“ hovorí Peter Zeman.

2. Vyplniť podnikateľský zámer

Budúci podnikateľ musí vo svojom podnikateľskom zámere starostlivo zvážiť oprávnenosť výdavkov na svoju činnosť.

„Zásadné chyby môžu veľmi často viesť k negatívnemu posúdeniu zámeru,“ povedal Peter Zeman z Ústredia práce.

Ak by sa však stalo, že v žiadosti alebo v podnikateľskom zámere sa nájdu formálne nedostatky, úrad vyzve žiadateľa, aby ich odstránil v určenom termíne.

3. Podnikateľský kurz a certifikát

Budúci podnikateľ pôjde na kurz podnikateľského minima, po ktorom musí absolvovať test. Po jeho úspešnom absolvovaní získa certifikát.

4. Žiadosť o vydanie živnostenského oprávnenia

Ak kandidát na získanie príspevku prejde testom, čaká ho už len vybaviť živnostenský list, ktorý vydáva príslušný Obvodný úrad (odbor Živnostenského podnikania) v mieste bydliska osoby.

Ďalšie kroky po získaní príspevku

Počas doby získania príspevku je podnikateľ povinný preukázať sa a predložiť na kontrolu použitie finančných prostriedkov v súlade s podnikateľským zámerom a dohodou uzatvorenou s úradom práce. Keďže príspevok na podnikanie sa dostáva na dve etapy, po prvej je podnikateľ povinný predložiť úradu správu o prevádzkovaní samostatnej zárobkovej činnosti a o použití finančných prostriedkov.

„Podnikateľ je taktiež povinný v zmysle zákona archivovať dokumenty týkajúce sa jeho podnikateľskej činnosti,“ hovorí Zeman.

Podnikateľ je taktiež povinný preukázať a predložiť na kontrolu použitie finančných prostriedkov v súlade s podnikateľským zámerom a dohodou uzatvorenou s úradom práce.

Zmeny vo vyplatení príspevku oproti minulosti

Príspevok v súčasnosti dostávajú okresy s nezamestnanosťou vyššou, ako je slovenský priemer. Podnikateľ zároveň musí garantovať, že bude podnikať 2 roky, inak peniaze vráti. Peniaze však dostal na začiatku podnikania.

Od 1. mája 2013 dostanú príspevok taktiež okresy s nezamestnanosťou vyššou, ako je slovenský priemer. Podnikateľ musí na získanie príspevku garantovať svoju činnosť najmenej tri roky a peniaze mu úrad vyplatí na dvakrát. Prvých 60 percent na začiatku podnikania a ostatok mu vyplatí po roku.

Viac o téme: A Zeman Na Nezamestnaní Podnikateľ Peter Úrad Živnosť Podnikanie Práce Žiadosť Podnikatelia Rodiny Príspevok Živnostník Vecí Zámer Živnostníci Podnikateľský Sociálnych
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy