Máte dve pracovné ponuky? Pomôžeme vám rozhodnúť sa

Spravte si malú analýzu jednotlivých faktorov. Riadťe sa však aj vašou intuíciou.Spravte si malú analýzu jednotlivých faktorov. Riadťe sa však aj vašou intuíciou. Zdroj: photl.com

Váš životopis vyzerá prezentačne, pracovný pohovor ste zvládli ne jednotku a nakoniec ste dostali pracovnú ponuku. Veľa ľudí sníva o rýchlom priebehu nájdenia si práce. Váš však ešte čaká druhý pracovný pohovor, ktorý si odbijete pre dobrý pocit a zrazu, druhá ponuka je na stole. Aj takéto prípady sa môžu stať. Ako sa správne rozhodnúť?

Môže sa tak stať hlavne uchádzačom, ktorí pracujú v žiadaných odvetviach. Medzi najžiadanejšie patrí oblasť informačných a komunikačných činností.

„Momentálne pretrváva trend záujmu o špecialistov, ľudí vyprofilovaných v oblasti IT, ako napríklad developerov, alebo o ľudí v oblasti služieb, ktorí ovládajú viaceré jazyky,“ hovorí Pavol Žuffa, obchodný riaditeľ personálnej agentúry AuJob.

Ak máte v ponuke dve pracovné ponuky, nie je ľahké rozhodnúť sa pre tú správnu ponuku. Do hry vstupuje viacero faktorov a vy nechcete spraviť nesprávny krok, ktorý by ste v budúcnosti mohli ľutovať. Prejdite si jednotlivé body, ktoré vám pomôžu zorientovať sa, ktorá pracovná ponuka je pre vás tá správna.

  1. Získajte dodatočné informácie
    Ako prvé si zhromaždite čo najviac informácií o spoločnosti a o pozícií, ktorú obsadzujú. „Zákulisné“ informácie, ktoré vám personalista alebo manažér určite neprezradí počas pohovoru, môžete nájsť aj vo vyhľadávači Google. Ľudia diskutujú na rôznych fórach a keď sa im niečo  nepáči, napíšu to rýchlejšie ako pozitívnu správu. Tieto informácie však berte s rezervou. Nie všetky musia byť úplne pravdivé.

    Ak získate informáciu, overte si jej pravdivosť priamo u osoby, s ktorou ste uskutočnili pohovor. Závisí od pozície, na ktorú vás prijímajú, ale skúste sa opýtať aj na tieto otázky:
  • Aký je obrat spoločnosti?
  • Uskutočnilo sa vo firme v poslednom období hromadné prepúšťanie?
  • Prečo obsadzujete danú pozíciu? Prečo ju opustil váš predchodca?
  1. Zvážte svoje rozhodnutie z viacerých hľadísk
    Firma vás môže veľmi rýchlo „namotať“ na vysoký plat alebo rozdelenie zaujímavých kompetencií. Ale čo ostatné veci.

„Najväčšou chybou ľudí, ktorí prijímajú pracovnú ponuku, je ak tak urobia iba kvôli svojmu titulu alebo kvôli peniazom, bez toho aby si uvedomili ďalšie veci. Aké budú mať náklady, aká je firemná kultúra, aká je rovnováha medzi prácou a súkromným životom, alebo aké sú kariérne príležitosti,“ hovorí Amy Adams, riaditeľ centra Seaver College Career Center at Pepperdine University.

Medzi dôležité faktory patria aj tieto:

Financie – Vaše úvahy o finančnom ohodnotení, by sa nemali zastaviť iba na úrovni platového porovnávania. Spolu s vašou mesačnou odmenou za prácu berte do úvahy aj ďalšie bonusy, ako je balíček extra služieb hradených spoločnosťou, podiely na zisku, zvýhodnené súkromné zdravotné ošetrenie v zazmluvnenom zdravotnom stredisku. Zistite si taktiež, či vám spoločnosť ponúka možnosť vzdelávať sa na rôznych kurzoch, či už odborných alebo jazykových.

Čas – Zistite si aká je pracovná doba v spoločnosti. Vyhovuje vám pracovná doba vzhľadom na váš život a rodinu? Počítajte aj so stratou času kvôli dochádzaniu za prácou. Sú nadčasy v spoločnosti bežné? Ak áno, pri akých príležitostiach? Budete musieť cestovať na služobnú cestu? Koľko dní dovolenky budete mať? Poskytuje vám firma extra dovolenku?

Ľudia – Pamätajte si, že viac času strávite s ľuďmi v práci, ako so svojimi najbližšími, rodinou, či priateľmi. Opýtajte sa sami seba, či vám po ľudskej stránke vyhovuje váš nový šéf alebo manažér.

Kultúra – Aká je firemná kultúra? Poskytne vám firma možnosť zúčastniť sa na nejakom kultúrnom podujatí – filme, divadle, večierku, vernisáži či výstave? Majú zamestnanci spoločnosti čas na návštevu týchto podujatí? Nachádza sa v blízkosti spoločnosti nejaká stravovacia jednotka, reštaurácia alebo kantína?

Profesionálny rozvoj – Je možné, že práca o ktorej uvažujete nebude posledná vo vašom živote. Rozmýšľajte však nad tým, akú hodnotu vám prinesie. Bude to ďalší odrazový mostík alebo skúšate preplávať „neznámu rieku“? Vo väčších spoločnostiach máte viac možností uplatniť sa aj na iných oddeleniach, v menších prevezmete väčšiu zodpovednosť na výkon práce a budete musieť byť viac flexibilný.

Položte si otázku, kde sa chcete vidieť o 5 až 10 rokov. V akej spoločnosti to bude? Úlohy v akej spoločnosti vás potiahnu dopredu? V ktorej zo spoločností vidíte väčšie výzvy. Ak ste typ, že sa neuspokojíte s tým, čo máte, ale chcete napredovať, berte určite väčšie výzvy.

  1. Dajte si čas na analýzu
    Rozhodovanie vám zaberá veľa času. Je to fakt, ktorého priebeh neovplyvníte, ak sa chcete správne rozhodnúť. Ide totižto o vašu budúcnosť. Ak všetky výhody jednej a druhej spoločnosti dáte na papier, pomôže vám to rýchlejšie sa zorientovať.

    Tip – Urobte si tabuľku so zoznamom 10 až 15 faktorov, ktoré si najviac ceníte a následne priraďte hodnotu danému faktoru od 1 do 5 bodov. Následne si spočítajte hodnoty v jednotlivých kategóriách v jednej ako aj v druhej spoločnosti. Buďte k sebe úprimný a nenechajte sa nikým ovplyvniť.

  2. Nechajte rozhodnutie uležať v hlave
    Niekedy veľmi dobre funguje, ak si v hlave predstavíte, ako by ste sa cítili, ak urobíte pozitívne rozhodnutie smerujúce k výberu jednej firmy. Ako sa cítite s touto predstavou? Viete sa predstaviť, že sedíme medzi svojimi kolegami a denne máte na očiach manažéra, s ktorým ste uskutočnili pohovor?

    Čo vám hovorí váš šiesty zmysel? Aký máte celkový pocit z jednej a z druhej firmy? Čo vám hovorí vaša intuícia? Neignorujte ani jeden zo svojich pocitov a premýšľajte o nich.

Veríme, že sa správne rozhodnete. Želáme vám veľa šťastia a úspechu v novej práci.

Viac o téme: Rozhodnutie Práca Nová Práce Ponuka Dve Pracovné Ponuky 2
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes; Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy