10 + 1 vecí, o ktorých by ste mali porozmýšľať pred prijatím novej práce

Pre zmene zamestnania by ste sa mali zamyslieť nad viacerými bodmi.Pre zmene zamestnania by ste sa mali zamyslieť nad viacerými bodmi. Zdroj: photl.com

Ideálne zamestnanie pre mladých ľudí je také, ktoré by im prinieslo maximálne finančné ohodnotenie. Pre ľudí v strednom veku je dôležitá aj pracovná náplň, aby našli rovnováhu medzi prácou a súkromným životom. Pre staršiu generáciu je dôležitá akákoľvek práca, ktorá by im priniesla príjem do rodinného rozpočtu. Je to však veľmi zovšeobecnené. Každý človek má však iné pracovné a životné požiadavky a nároky.

Rozmýšľate nad svojou pracovnou budúcnosťou? Chceli by ste zmeniť prácu alebo ste práve vyštudovali? Zamyslite sa nad jedenástimi bodmi, ktoré sa týkajú vášho nového pôsobenia.

  1. Duševná alebo manuálna práca?
    Chcete pri práci využívať viac fyzickú silu alebo mozgové závity?

  2. Práca s vyšším alebo aj s nižším platom?
    Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Platí to v prípade, ak sa uchádzač rozhodne pre lepšie platenú prácu, napriek tomu, že pracovná náplň v danej firme nie je pre neho lákavá.

  3. Aká je pracovná náplň. Opakuje sa?
    Niektoré tipy povolaní so sebou prinášajú pravidelne sa opakujúce činnosti. Je len na vás, či akceptujete takýto druh práce. Z času na čas sa samozrejme vyskytnú aj v kreatívnej práci úlohy, ktoré sa opakujú, čo patrí k bežnému pracovnému cyklu.

  4. Riadený pracovný postup. Áno alebo nie?
    Ste za japonský manažment, kedy zamestnanec prechádza cez menej dôležité pracovné pozície, až po náročnejšie pozície v jednej spoločnosti?  Zo zvyšujúcimi skúsenosťami môže prísť aj zvýšenie mzdového ohodnotenia. Alebo radšej zostanete na jednej pozícií v danej spoločnosti a v prípade nespokojnosti vyhľadáte prácu v inej spoločnosti?

  5. Túžite po manažérskej pozícii?
    Niektoré pracovné pozície si vyžadujú nielen technické zručnosti ale aj manažérske schopnosti, ktoré sú potrebné pri vedení tímu ľudí. Ašpirujete na takúto pozíciu?

  6. Individuálne rozhodovanie alebo skupinové?
    Zistite si dopredu, aké sú vaše rozhodovacie právomoci v danej spoločnosti. Nie všetkým ľuďom vyhovuje, ak malé rozhodnutia nebudú môcť vykonávať sami, ale iba po konzultácii s vedúcim oddelenia, s manažérom, lídrom alebo priamo s vedením.

  7. Aké je pracovné prostredie?
    Ak budete pracovať v menšej spoločnosti, v ktorej by ste chceli zaviesť nové postupy práce, spôsoby komunikácie alebo iné postupy, bude to jednoduchšie, ako vo veľkej spoločnosti, ktorá funguje na základe zabehnutých, rokmi overených postupov. Tu sa budete musieť viac prispôsobovať.

  8. Benefity a preplácanie nadčasov
    V niektorých medzinárodných spoločnostiach sú náhrady za nadčas riadené podľa vnútorných predpisov a teda podľa pracovnej zmluvy.

  9. Máte radi akciu alebo analýzu?
    Zvážte, či sa viac hodíte na analytické úlohy, v ktorých je vašou úlohou zozbierať veľké množstvo dát a z nich vypracovať záverečnú správu alebo report, podľa ktorého sa budú orientovať ďalší zamestnanci. Alebo budete radšej zastávať výkonnú funkciu a vašim výstupom bude hotový produkt alebo služba a jeho propagácia?

  10. Budete súčasťou firmy?
    V niektorých spoločnostiach sú firemné predpisy, kultúra i mechanizmus nastavené tak, že zamestnanci sa cítia súčasťou firmy a firemných plnení. V iných spoločnostiach pociťujú zamestnanci odstup od svojho zamestnávateľa a k práci pristupujú čisto individuálne. Výkon ostatných ich nezaujíma. Aký systém je nastavený v spoločnosti najlepšie zistíte od manažéra alebo riaditeľa spoločnosti.

  11. Aký cieľ má firma?
    Pred nástupom do spoločnosti je dobré zistiť si, aký je hlavný cieľ a podnikateľský zámer spoločnosti. Je ich cieľom plniť prospešné pracovné úlohy, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudí a okolie?  Súhlasíte s činnosťou spoločnosti? Ak by ste sa mali rozhodnúť využívať produkty alebo služby spoločnosti, využili by ste ich?
Viac o téme: Postup Práca Zmena Kariéra Študent Študenti Nová Kariérny Premyslenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy