Pracujete s technológiami? Máte šancu preraziť v zahraničí

Pracovný trh v Európskej únii by mal v budúcnosti ponúkať viac možností.Pracovný trh v Európskej únii by mal v budúcnosti ponúkať viac možností. Zdroj: photl.com

V Európskej únii je je viac ako 25 miliónov nezamestnaných ľudí, avšak stále existujú neobsadené pracovné miesta. Ich počet je vysoký hlavne v oblastiach s vysokým rastom.

Európska komisia prijala rozhodnutie týkajúce sa modernizácie a zlepšenia siete EURES, čo je sieť pre vyhľadávanie zamestnania v celej EÚ. Ide o rozhodnutie, ktoré od januára budúceho roku pomôže zlepšiť pracovnú mobilitu v členských štátoch a pomôže vytvoriť skutočný prístup na európsky pracovný trh.

Cieľom reformy siete EURES je uľahčiť uchádzačom o zamestnanie osloviť zamestnávateľov, ktorí hľadajú konkrétne zručnosti, sústrediť sa na sektory a povolania, v ktorých je nedostatok pracovných síl s potrebnými zručnosťami, a podporovať cielené schémy v rámci mobility mládeže.

„Zlepšenie mobility uchádzačov o zamestnanie medzi členskými štátmi môže byť čiastočným riešením súčasnej vysokej miery nezamestnanosti, ktorá je neprijateľná. Úlohou zlepšenej siete EURES bude pomáhať ľuďom, ktorí sú ochotní presťahovať sa za prácou do inej krajiny, aby dokázali nájsť vhodné voľné pracovné miesta a pomáhať aj zamestnávateľom, aby mohli nájsť pracovníkov s potrebnými zručnosťami. Vyzývame preto všetky členské štáty, aby sa pripravili na uskutočnenie tejto reformy," uviedol komisár EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor na stretnutí s novinármi v Bruseli.

Napriek vysokej miere nezamestnanosti (viac než 25 miliónov ľudí v EÚ) stále existujú voľné pracovné miesta, na ktoré je problematické nájsť vhodných uchádzačov. Od polovice roka 2009 sa počet neobsadených pracovných miest v skutočnosti zvyšuje, predovšetkým v oblastiach s vysokým rastom, ako sú informačné a komunikačné technológie a ekologické hospodárstvo, uviedla správa EK.

EURES je funkčná sieť pre vyhľadávanie zamestnania, ktorú tvorí 31 európskych služieb zamestnanosti v členských štátoch EÚ, krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru - Nórsko, Island a Lichtenštajnsko - a tiež vo Švajčiarsku. Rozhodnutie EK pomôže sieti EURES, aby mohla reagovať priamo na konkrétne hospodárske potreby. Dôsledkom toho bude môcť sieť EURES aktívne spájať uchádzačov o nové zamestnanie a pracovníkov, ktorí chcú zmeniť svoje aktuálne zamestnanie, s aktuálne voľnými pracovnými miestami.

Po reforme bude sieť EURES viac zameraná na mladých ľudí, ktorí majú väčšie predpoklady na mobilitu, a bude pokrývať formy zamestnania, v ktorých sa spájajú pracovné a vzdelávacie možnosti. Nakoniec sa vylepší aj webový portál siete EURES s cieľom vytvoriť online nástroje na vyhľadávanie práce a pracovníkov, ktoré budú jednoduché pre používateľa.

Reforma rozšíri počet partnerov, ktorí prostredníctvom siete EURES ponúkajú služby mobility, a zavedie spoluprácu medzi verejnými a súkromnými pracovnými agentúrami a organizáciami, aby sa pokrylo ešte vyššie percento voľných pracovných miest – v súčasnosti je celkovo k dispozícii 30 – 40 percent voľných pracovných miest.

Komisia a členské štáty vykonajú toto rozhodnutie do 1. januára 2014. Do tohto času musia všetky zúčastnené krajiny určiť špecializované služby, ktoré budú vykonávať reformu, pracovať s novými partnermi a rozvíjať potrebné cielené služby.

Túžite po práci v zahraničí? Nájdite si vysnívanú prácu cez pracovný portál Kariera.sk.

Viac o téme: V Práca Zahraničie Zahraničné Zahraničí Eures
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy