Zmeňte zamestnanie v správny čas!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Ak ste sa ocitli bez práce, čas straty zamestnania neovplyvníte a taktiež hľadanie nového jobu. Ak sa však rozhodujete, že chcete vymeniť aktuálne zamestnanie za nové, mali by ste si zvážiť, kedy je vhodný čas.

Každé pracovné odvetvie má svoje rušnejšie obdobia a útlmy, v ktorých sa najímajú noví zamestnanci. Avšak istý štandard hľadania ľudí sa opakuje každý rok.

„Spoločnosti najviac hľadajú zamestnancov v mesiacoch február, marec, apríl a máj,“ povedal Marcel Figura, Recruitment manager spoločnosti Adecco.

V letných mesiacov nastáva útlm hľadania ľudí a cyklus najímania sa opäť rozbieha v mesiacoch september, október a november. Rovnaké obdobia patria aj ľuďom, ktorí si hľadajú prácu.

Preto, ak teraz rozmýšľate nad zmenou zamestnania, zabojovať môžete už v najbližšom období. Po dovolenkách je ten najlepší čas. Vhodný čas však závisí aj od typu profesie. Každé odvetvie má svoje vlastné „hodiny“ najímania ľudí. Odborníci preto radia, aby ste sa pripravili na hľadanie práce ešte pred týmto obdobím.  Preto je vhodné pred septembrovým náborom hľadania ľudí, aby ste si zaktualizovali svoj životopis. Po čase možno zistíte, že by ste ho mali upraviť aj po vizuálnej stránky. Preto neváhajte a uskutočnite akékoľvek zmeny už teraz.

Ďalším úspešným obdobím hľadania práce môžu byť aj dni pred sviatkami a po nich. Je to špecifické obdobie, počas ktorého zamestnávatelia inzerujú svoje ponuky práce. Avšak počet prihlásených kandidátov je nižší vzhľadom na sviatočné obdobie spojené s cestovaním a návštevou rodín. Tí kandidáti, ktorí sa v tomto období rozhodnú zaslať svoj životopis spoločnosti, získajú náskok. Je tu nižšia konkurencia medzi kandidátmi a zároveň personalisti majú možnosť dôkladne si vybrať medzi uchádzačmi o prácu.

V zahraničí je jedným z dobrých mesiacov na hľadanie prácu práve december. Aj keď v porovnaní s januárom nie je tak úspešný, ale štatistiky ukazujú, že veľa spoločností uzatvára svoje rozpočty pred koncom roka, preto práve prevyšujúci rozpočet môže priniesť vytvorenie nového pracovného miesta.

„Na Slovensku je zo strany uchádzačov zvýšený záujem o pracovné pozície ako administratívna pracovníčka alebo office managerka, operátor výroby v automobilovom priemysle, elektomechanik a elektrotechnik, IT špecialista a rôzne ďalšie pozície v rámci stredného manažmentu,“ povedal Marcel Figura. 

Nie veľmi obľúbenými a málo vyhľadávanými pozíciami sú práce v telemarketingu, práca v call centrách, čašník alebo čašníčka, finančný poradca a pozície spojené s predajom poistných produktov.

Ak ste momentálne nezamestnaný, čas hľadania práce si nevyberiete. Ak však máte prácu a chystáte sa zmeniť zamestnávateľa, teraz máte na to vhodný čas.

Viac o téme: Zmena Zamestnanie Praca Kariera
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy