10 najväčších chýb, ktoré robia mladí uchádzači o zamestnanie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

V motivačnom liste by sa nemali opakovať fakty zo životopisu. Pred odoslaním žiadosti firme je vhodné prečistiť si fotografie z Facebooku a prihlásiť sa na pracovnú sociálnu sieť LinkedIn.

Uchádzači o zamestnanie sú rôzni. Každý z nich má iné spôsoby vyjadrovania sa a pracovnej morálky. Na základe skúsenosti personálnej agentky Dani Ticktin Koplika z Englewoodu sme pre vás pripravili zoznam najčastejších chýb mladých uchádzačov o zamestnanie vo veku 20 až 32 rokov. Pri tejto vekovej hranici často dochádza k chybám, ktoré vyplývajú z nedostatočnej úcty k autorite, vysokým nárokom či nadmiernej angažovanosti rodičov.

Najčastejšie chyby mladých uchádzačov:

  1. Neskorý proces hľadania
    Najideálnejším riešením získania praxe pre študentov študujúcich na vysokých školách sú rôzne stáže, či už počas štúdia alebo počas letných mesiacov. Študenti, ktorí si myslia, že hneď po skončení práce získajú bezproblémov prácu, sú na omyle.

  1. Zanietení rodičia
    Jedným z dôvodov nadmernej účasti rodičov pri hľadaní zamestnania svojich detí je zle nastavené myslenie ich ratolestí, že si zaslúžia „ľahké“ zamestnanie. Dokazuje to príklad mladého človeka, ktorý svojho nadriadeného počas pracovného pohovoru informoval, že každý štvrt má hodiny jazdenia na koni a bude musieť odísť skôr zo zamestnania. Toto hlásenie bolo nevhodným správaním, čím si mladý človek poškodil svoju kariérnu cestu.

  1. Nedostatočne využitý networking
    Rodičia a ich priatelia disponujú dobrou základňou kontaktov pre profesionálny networking. Pre mladých môžu byť užitočné aj prvé kontakty zo školy alebo univerzity, ktoré využijú pri hľadaní zamestnania.

  1. Nedbalý a sebecký motivačný list
    Mladí ľudia častokrát nedbajú na úpravu svojho životopisu po vizuálnej ako aj po gramatickej stránke. Často sa stáva, že v žiadosti uvádzajú nesprávne odôvodnenie pre ktoré sa uchádzajú o nové zamestnanie. „Je to práca, kde môžem uplatniť svoje zručnosti, nápady a nadšenie pre prácu. Zároveň sa tu môžem veľa naučiť,“ uvádzajú v žiadosti. Namiesto toho, aby kládli dôraz na to, ako môžu prispieť svojou prácou novému zamestnávateľovi.

  1. Motivačný list opakujúci fakty zo životopisu
    V motivačnom liste by sa už nemali opakovať stručné fakty zo životopisu a úspechy žiadateľa. Motivačný list má byť krátky a pravdivo napísaný. Vypovedať by mal o tom, ako svojou prácou môže prispieť žiadateľ o prácu novému zamestnávateľovi.

  1. Nedostatočný výskum
    Uchádzači o zamestnanie si nespravia dôkladný prieskum z webovej stránky spoločnosti ešte pred uskutočnením osobného pohovoru. Využiť by mohli taktiež novinové správy alebo krátke poznámky z jednej zo sociálnych sietí.

  1. Vyčistenie súkromného profilu
    Všetky nevhodné fotografie zo sociálnej siete Facebook by mali byť odstránené alebo povolené iba pre určitú skupinu priateľov. Ak chcete profesionálne zapôsobiť, mali by ste si založiť firemný profil na pracovnej sieti LinkedIn.

  1. Nedostatočné poďakovanie
    Uchádzači o zamestnanie robia často triviálne chyby. Každý osobný pohovor by mal byť ukončený poďakovaním priamo personalistovi za jeho čas na rozhovor a zároveň vyjadrenie cti pracovať pre danú spoločnosť. Na záver by bolo vhodné spýtať sa na ďalší krok vo výberovom procese. Nasledovať môže aj poďakovanie vo forme e-mailu s odkazom na obsah rozhovoru.

  1. Nedostatočná úcta k starším
    K zásadnej chybe mladých ľudí patrí rešpekt v hierarchii spoločnosti. Tí, ktorí prišli na pracovný pohovor priamo z letnej brigády, by ich prvá veta nemala znieť: „Môžem vám dať spätnú väzbu z môjho letného pracovného pobytu.“

  1. Spoliehanie sa na pracovné príležitosti z veľtrhov práce
    Chronickým problémom mladých uchádzačov o zamestnanie je odpovedanie na všetky pracovné ponuky rad radom bez uvedomenia si priority. V prvom rade by bolo vhodné pozrieť si jednotlivé spoločnosti a nájsť personálne vzťahy jednotlivými firmami prostredníctvom vás alebo vašich známych.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Práca Chyby Hľadám Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Forbes.com, Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy