8 typov podnikania, s ktorými môžete začať počas krízy

Zdroj: donáška, vodič, auto

Recesia, poklesy príjmov a globálne udalosti, ako napríklad pandémia COVID-19, majú obrovský vplyv na podniky na Slovensku aj vo svete. Z tohto dôvodu sa pre väčšinu ľudí môže zdať neintuitívne premýšľať o založení vlastnej spoločnosti. Niektoré odvetvia a profesie však môžu prosperovať aj počas hospodárskej krízy. Bude to však z vašej strany vyžadovať plánovanie aj prípravu. Tu je niekoľko typov podnikania, ktoré môžete zvážiť aj počas pandémie.

  1. Nehnuteľnosti
    Napriek tomu, že neexistuje nič také ako podnikanie odolné voči recesii, mnohí považujú nehnuteľnosti za jedno z odvetví, ktorým sa darí i v ťažkých časoch. Investície do nehnuteľností môžu prekonať hospodársku krízu lepšie ako iné typy investícií.
    Počas hospodárskeho poklesu môže byť vytváranie obratu náročné. Prenájom nehnuteľností však ponúkne stabilný príjem. Množstvo ľudí sa počas krízy obzerá po nehnuteľnostiach, preto je pravdepodobné, že prosperovať budú aj spojené odvetvia. Napríklad obchody, ktoré sa venujú zlepšovaniu domácností alebo interiérovému dizajnu. Počas krízy sa im zatiaľ vždy darilo.
  2. Služby zdravotnej starostlivosti
    Bez ohľadu na stav ekonomiky bude zdravotnícky priemysel vždy funkčný. Ľudia ochorejú a budú potrebovať liečbu a lieky. Z tohto dôvodu mnohí považujú zdravotnícke služby za jedno z najsilnejších odvetví. Zdravotnícky priemysel ostáva silný a dokonca ho podporuje a financuje mnoho ďalších inštitúcií.
    Aj v čase krízy budú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vždy požadovaní. Podniky ako nemocnice, lekárne, zdravotné služby a veterinárne služby sú vynikajúcimi obchodnými príležitosťami.
  3. Vzdelávanie
    Štúdie ukazujú, že ľudia sú teraz ochotní učiť sa nové veci a zlepšovať tak svoje pracovné príležitosti. Z tohto dôvodu bude dopyt po spoločnostiach poskytujúcich vzdelávacie služby, ako jazykové kurzy alebo kurzy programovania.
    Okrem škôl sa bude pravdepodobne počas poklesu dariť mentorovaniu, seminárom a konzultačným službám. A najlepšie je, že s týmto typom podnikania môžete začať aj z pohodlia domova.
  4. Opravy a údržba
    Všetky veci sa nakoniec vždy rozbijú, či už ide o prístroje, nehnuteľnosti, automobilový priemysel alebo elektroniku. A keďže sa ľudia radi vyhnú zbytočným výdavkom, mnohí si namiesto nákupu nových vecí radšej nechajú opraviť tie staré. Môže to byť vynikajúca obchodná príležitosť pre ľudí, ktorí majú skúsenosti a znalosti v príbuzných oblastiach. Na začatie tohto typu podnikania navyše nemusíte takmer nič investovať.
  5. Finančné služby
    Keď bude ekonomika neistá, mnoho majiteľov firiem a investorov sa bude zaoberať svojimi aktívami a investíciami. Budú potrebovať radu, ako sa chrániť a zabezpečiť, že o ich peniaze bude dobre postarané. Vznikne teda množstvo príležitosti pre konzultantov, poradcov a ekonómov.
    Rovnako budú naďalej prosperovať aj daňové a účtovnícke služby. Bez ohľadu na ekonomickú situáciu budú vlastníci firiem často potrebovať pomoc, aby splnili svoje zákonné povinnosti.
  6. Základné potreby
    Počas recesie sa mnohí vyhnú zbytočným výdavkom. Namiesto toho budú riešiť základné veci - jedlo, oblečenie a prístrešie. Z tohto dôvodu v časoch krízy prosperujú najmä obchody s potravinami. Väčšina ľudí bude radšej variť doma, ako utrácať vonku.
    Mnohí tiež budú hľadať lacnejšie alternatívy. Z tohto dôvodu prilákajú zľavnené produkty omnoho viac kupujúcich. Dnes veľa ľudí využíva online aplikácie, ktoré pomáhajú vyhľadať nižšie ceny produktov.
  7. Online služby
    Nielenže ušetríte na prenájme a iných výdavkoch, ale budete mať tiež väčšiu slobodu. Medzi najžiadanejšie služby patrí virtuálna asistencia, tvorba webových stránok, vývoj softvéru, marketing a grafické návrhy. V súčasnosti tiež odvetvia ako zdravotníctvo a zdravotná starostlivosť začínajú využívať online platformy.
  8. Donášky a logistika
    Ľudia a podniky budú vždy musieť odosielať a prijímať balíky. Pravdou je, že mnohé podniky prechádzajú na online platformy, aby ušetrili na prenájme, najmä keď dôjde k hospodárskemu poklesu. Takmer každé odvetvie vyžaduje určitú formu logistických služieb. Z tohto dôvodu môže logistika prosperovať aj dnes. Pandémia síce ovplyvnila medzinárodný obchod, miestne doručovacie služby však zostávajú silné a prosperujúce.
Viac o téme: Peniaze Práca Kríza Podnikanie Korona
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, wals247

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy