V Británii hrozia panické nákupy, ľudia majú strach z nedostatku tovaru

Zdroj: Británia, Nákupy

Napäté vzťahy medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou znepokojujú britských obyvateľov. Pred brexitom bez dohody varoval v minulých dňoch aj premiér Boris Johnson. Briti sa obávajú nedostatku sortimentu v obchodoch a mohli by sa pred koncom tohto roka snažiť masívne predzásobiť.

Britské obchodné združenie BRC však uviedlo, že času na vytvorenie zásob mali britské obchodné reťazce dostatok a prípadného nedostatku sa ľudia báť nemusia. Združenie však zároveň dodalo, že pokračujúca neistota sťažuje firmám prípravu na rok 2021.

V Calais sú 17 kilometrov dlhé kolóny, vozy čakajú aj päť hodín

"Maloobchodníci robia všetko, čo je v ich silách, aby sa na nový rok dostatočne pripravili. Navyšujú zásoby plechoviek, toaletných papierov i mnohých ďalších výrobkov s dlhodobou trvanlivosťou. Briti sa nemusia báť, tovaru bude dostatok," uviedla pre BBC výkonná riaditeľka britského obchodného združenia BRC Helen Dickinsonová.

"Rozhodne nie je potrebné, aby britská verejnosť nakupovala viac potravín ako zvyčajne. Neexistencia dohody medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou bude mať dopad hlavne na výrobky, ktoré nemožno dlhodobo skladovať. Ide napríklad o ovocie či zeleninu ", dodala Dickinsonová.

Hrozí vykupovanie cestovín či toaletného papiera

Na jar Briti vykupovali cestoviny, trvanlivé mlieko či toaletný papier. V nadväznosti na toto správanie museli britské obchodné reťazce obmedziť predaj vybraného sortimentu a stanoviť denné limity pre nákup. Tie sa osvedčili a hrozí preto aj teraz.

Británia zruší clá na výrobky z USA, aby získala obchodnú zmluvu

Rokovania Európskej únie a Veľkej Británie o podobe obchodných vzťahov skončili zatiaľ bez úspechu. Britský premiér Boris Johnson vyzval obyvateľov svojej krajiny, aby sa pripravili na brexit bez dohody. Rokovania by však podľa oboch strán mali v ďalších dňoch ešte pokračovať.

Británia vystúpila z Európskej únie na začiatku tohto roka. Do konca roka 2020 však trvá prechodné obdobie, počas ktorého je nutné doladiť všetky zostávajúce otázky, najmä však ide o obchodné vzťahy. Ak sa Londýn s Bruselom nezhodnú na obchodných vzťahoch do konca roka, od januára začnú medzi sebou vyberať clo. Británia by sa tak riadila pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.

Viac o téme: Ekonomika Nákupy Británia Korona Brexit
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, idnes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy