Hľadanie práce po 50-ke: Čo je najväčšou výzvou?

Hľadanie práce po 50. roku života je spojené s osobitnými výzvami. Ľudia po päťdesiatke majú často pôsobivé pracovné skúsenosti a vedúce pozície, ale zrazu sa môžu ocitnúť bez práce. To môže byť zdrvujúce z profesionálneho aj emocionálneho hľadiska. Ako sa môžu s touto situáciou vyrovnať? S akými prekážkami sa stretávajú na trhu práce a ako môžu prekonať vlastné pochybnosti?

Trh práce pre starších pracovníkov
Výskumy ukazujú, že mnohí zamestnanci vo veku 55 - 65 rokov plánujú pokračovať v práci aj po dosiahnutí dôchodkového veku. Približne 39 % z nich má v úmysle pracovať na čiastočný úväzok. Trh práce však nie je vždy ústretový voči starším pracovníkom. Značná časť z nich sa domnieva, že v porovnaní s mladšími uchádzačmi majú menšiu šancu na prijatie do zamestnania. 

Zo štatistík tiež vyplýva, že uchádzačom o zamestnanie starším ako 50 rokov trvá dlhšie, kým si nájdu novú prácu, ako mladším uchádzačom. Napríklad mladší uchádzači dostávajú pozvánky na pohovor dvakrát častejšie ako uchádzači nad 50 rokov a mnohí starší uchádzači nedostanú žiadnu odpoveď.

Vlastnosti zamestnancov starších ako 50 rokov
Pracovníci nad 50 rokov prinášajú bohaté skúsenosti, znalosti a zrelosť. Často majú hlboké znalosti svojho odvetvia, sú zodpovední a dokážu mentorovať ostatných. Vo všeobecnosti sú pokojní, emocionálne inteligentní a dokážu zvládať svoje emócie, čo je rozhodujúce pre udržanie pozitívnej atmosféry na pracovisku.

Často čelia diskriminácii
Mnohí starší uchádzači o zamestnanie sa cítia diskriminovaní, hoci je to málokedy explicitné. Často cítia, že mladší uchádzači sú uprednostňovaní. Môže to byť skľučujúce, ale je dôležité zvážiť, či spoločnosť, ktorá počas náboru prejavuje takéto predsudky, bude z dlhodobého hľadiska dobrým miestom na prácu. 

Treba tiež poznamenať, že starší kandidáti často čelia konkurencii svojich kolegov, nielen mladších uchádzačov. Niekedy ich náboroví pracovníci, ktorí sú v rovnakom veku ako uchádzač, môžu považovať za konkurenciu.

Prekonávanie stereotypov
Na zlepšenie svojich vyhliadok na zamestnanie sa starší pracovníci musia vymaniť zo stereotypov. Zamestnávatelia často nesprávne predpokladajú, že starší pracovníci nie sú ochotní naučiť sa nové zručnosti alebo sa prispôsobiť novým technológiám. 

Pandemia však ukázala, že mnohí starší pracovníci si dokážu úspešne osvojiť online komunikáciu a nové technologické nástroje. Na druhej strane samotným starším uchádzačom o zamestnanie môže chýbať sebadôvera, pretože sa obávajú, že mladší zamestnanci budú mať vždy výhodu alebo že im bude ponúknutý nižší plat.

Vyrovnávanie sa s emocionálnym vplyvom
Strata zamestnania a nový začiatok sú veľmi stresujúce, najmä pre tých, ktorí zastávali vysoké manažérske pozície. Môže to byť pre nich zásah do ich profesionálnej identity. 

Dôležité je spracovať tieto emócie, porozprávať sa o nich s dôveryhodnými priateľmi alebo rodinou a priznať si, čo bolo v predchádzajúcom zamestnaní príjemné a čo frustrujúce. Vnímanie straty zamestnania nie ako zlyhania, ale ako príležitosti na nové začiatky môže byť užitočné.

Hľadanie podpory
Hľadanie nového zamestnania si vyžaduje vytvorenie systému podpory. Prínosom môže byť vstup do podporných skupín, nadväzovanie kontaktov s priateľmi a hľadanie rád u odborníkov. 

Neustále vzdelávanie a rozvoj zručností sú veľmi dôležité. Mnoho úspešných zmien v kariére sa uskutočňuje okolo 50. roku života a pri pohľade späť ľudia často vnímajú tieto zmeny ako pozitívne a potrebné kroky.

Praktické kroky pri hľadaní práce
Starší uchádzači o zamestnanie by mali pri hľadaní práce využívať rôzne nástroje a stratégie. Patrí k nim udržiavanie svojich zručností v aktuálnom stave, skúmanie rôznych typov práce a otvorenosť nižším pozíciám ako dočasným krokom k vytúženej pozícii. Mali by tiež hľadať inšpiráciu v knihách, na seminároch a u úspešných vzorov, ktorí prešli podobnými zmenami.

Riešením vonkajších výziev trhu práce aj vnútorných pochybností môžu starší uchádzači o zamestnanie úspešne zvládnuť proces hľadania nového zamestnania. So správnym zmýšľaním a podporou môžu zmeniť ťažkú situáciu na uspokojivú novú kapitolu svojej kariéry.

Viac o téme: Trh práce Diskriminácia Zamestnávanie Zručnosti Starší pracovníci Životné skúsenosti
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy