Štát odkladá povinnosť predložiť daňové priznanie: Pozrite sa, dokedy to musíte stihnúť

platenie daní 2020
platenie daní 2020

Termín na podanie daňového priznania na daň z príjmov za minulý rok a zaplatenie dane sa fakticky odkladá pre všetkých daňovníkov. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet v snahe zmierniť negatívne dopady šírenia nového koronavírusu, keď schválil nariadenie ministra financií. V praxi tak daňovníci nemusia finančnej správe ani oznamovať odklad daňového priznania do konca júna, keďže v prípade nedodržania niektorého z predchádzajúcich termínov im nehrozí žiadna sankcia.

Spomínaným nariadením totiž zanikne daňový nedoplatok aj sankcie všetkým daňovým subjektom, ktoré nedodržia riadny termín podania daňového priznania a zaplatenia dane 31. marca 2020, alebo niektorého z ďalších termínov, pokiaľ už oznámili finančnej správe predĺženie lehoty na podanie priznania. Daňový nedoplatok sa im odpustí v prípade, ak daňové priznanie podajú, a daň z príjmov odvedú najneskôr do 30. júna tohto roka. V praxi tak daňovníci nemusia finančnej správe ani oznamovať odklad daňového priznania do konca júna, keďže v prípade nedodržania niektorého z predchádzajúcich termínov im nehrozí žiadna sankcia.

Nové nariadenie sa vzťahuje aj na nepodnikateľov, pre ktorých opatrenie v súvislosti s podávaním papierových daňových priznaní už rezort financií a finančná správa komunikovali skôr. Avizovali, že nebudú pokutovať nikoho, kto nepožiada o odklad daňového priznania, ale podá ho a daň zaplatí do konca mája. Podľa nového nariadenia sa však aj pre týchto daňovníkov nová lehota na podanie priznania a zaplatenie dane bez sankcií presúva až na 30. júna 2020.

Kabinet v stredu zobral na vedomie aj návrh ďalších opatrení, ktorými by sa mali dopady šírenia koronavírusu na ekonomiku zmierňovať. Sú medzi nimi aj ďalšie navrhované opatrenia v daňovej oblasti, ako napríklad odklady daňových priznaní a zaplatenia dane z pridanej hodnoty iba na základe oznámenia daňového subjektu, či predĺženie lehôt pri daňových kontrolách a medzi zvažovanými opatreniami je aj odpustenie úrokov z omeškania z oneskoreného platenia preddavkov na daň z príjmov.

Finančná správa dodáva, že spolu s ministerstvom financií pripravuje sériu ďalších opatrení v snahe pomôcť daňovníkom. "Keďže finančná správa vníma podnety daňovníkov na úpravu lehôt na podávanie prehľadov, hlásení, daňových priznaní k dani z pridanej hodnoty a pod., podniká kroky na zmenu," uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. Ako dodala, pracovná skupina zriadená ministrom financií hľadá všetky zákonné riešenia, vrátane návrhov zmien v legislatíve, ako im súčasnú situáciu so zhoršenými podmienkami pri plnení daňových povinností uľahčiť.

Pracovná skupina diskutuje o všetkých finančných otázkach, ktoré môžu mať vplyv na likviditu podnikateľských subjektov, ale aj finančný dopad na štátny rozpočet. Ako však pripomína Skokanová, mnohé zmeny si však vyžadujú zmenu legislatívy, ktorú musí schváliť vláda a parlament. Týka sa to riešenia aj situácií daňovníkov, ktorí v stanovenej lehote nestihnú podať rôzne hlásenia, prehľady, daňové priznanie k DPH a podobne. "Cieľom pripravovaných opatrení je, aby daňovníci neboli nijako sankcionovaní, či aby nemuseli nijako špeciálne žiadať o odpustenie zmeškanej lehoty. Finančná správa už teraz priebežne usmerňuje daňové a colné úrady, ako reagovať v tejto neustále sa meniacej situácii," dodala.

Viac o téme: Peniaze Slovensko Dane Odvody Kornavírus
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: TASR, Foto:Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy