Povolania, ktoré koronavírus ohrozuje najviac: Títo zamestnanci podstupujú najväčšie riziko

doktor, maska, koronavírus
doktor, maska, koronavírus

Nový koronavírus pochádzajúci z čínskeho mesta Wuhan oficiálne označila svetová zdravotnícka organizácia WHO v stredu za pandémiu po tom, čo sa rozšíril do viac ako 100 krajín a infikoval viac ako 121 000 ľudí na celom svete. Vírus sa dostal aj na Slovensko a pokračujúce šírenie vírusu vyvoláva obavy z hospodárskeho poklesu. Pozreli sme sa na to, ktoré povolania by mohli byť najviac ovplyvnené koronavírusom, na základe toho, akému veľkému riziku nákazy sú vystavené.

 

 

Zdravotníci a lekári

Na vrchole zoznamu sú lekári, zdravotné sestry, respirační terapeuti a ďalší špecialisti, ktorí sú často vystavení chorobám a infekciám. Ľudia v tejto profesií pracujú vo veľmi tesnej blízkosti iných ľudí, čo zvyšuje expozičné riziko. Ľudia, pracujúci v nemocniciach alebo v iných lekárskych zariadeniach, by v prípade rozsiahlejšieho prepuknutia nákazy čelili veľkému vystaveniu koronavírusu. Napríklad v Číne bolo nakazených viac ako 3 000 zdravotníckych pracovníkov.

Hasiči, záchranári a policajti

Hasiči, pohotovostní zdravotnícki technici, vodiči záchrannej služby a policajní dôstojníci budú v prípade úplného prepuknutia vírusu pravdepodobne v prvej línii. Rovnako ako zdravotnícki pracovníci, prví respondenti sú často priamo vystavení chorobám a infekciám. Tieto povolania sú na popredných miestach na tomto zozname vďaka tomu, že zahŕňajú prácu s verejnosťou. Vďaka každodennej priamej komunikácií s mnohými ľuďmi sa riziko rapídne zvyšuje.

Zamestnanci v službách

Ľudia, ktorí pripravujú a podávajú jedlo, dodávajú tovar a udržiavajú maloobchodné predajne otvorené, môžu byť pri vypuknutí koronavírusu vážne ohrození. Kuriéri sa tiež sa objavujú pomerne vysoko na zozname povolaní vystavených chorobám a infekciám. Holiči, zamestnanci rýchleho občerstvenia aj čašníci pracujú v bezprostrednej blízkosti svojich kolegov a zákazníkov. Maloobchodní predajcovia a pokladníci tiež pracujú priamo s verejnosťou a sú tak potenciálne vystavení osobám infikovaným koronavírusom.

Pracovné miesta bez veľkej flexibility

Mnohé spoločnosti dnes žiadajú svojich zamestnancov, aby pracovali z domu a zmiernili tak šírenie vírusu. Nie všetky pracovné miesta sú však také flexibilné. Pracovníci, ktorí nemajú možnosť pracovať z domu alebo sú platení od hodiny, budú musieť čeliť tvrdým rozhodnutiam. Ostať doma, ak sa cítim chorý, alebo ísť do práce kvôli výplatnej páske? Čo robiť, ak je škola alebo škôlka zatvorená a nemôžem si dovoliť zostať doma? Pracovníci v týchto povolaniach nemusia mať zdroje alebo podporu svojich zamestnávateľov potrebnú v prípade epidémie.

Letecký personál

Lietadlá sú uzavreté priestory, plné ľudí z rôznych kútov sveta a predstavujú teda rizikové pracovisko, ktoré by mohlo prispieť k šíreniu koronavírusu. Letecký priemysel sa už začal pripravovať na rozsiahlejšie prepuknutie nákazy. Personál a piloti leteckých spoločností pracujú vo veľmi tesnej blízkosti k verejnosti. Letušky sa teda tiež objavujú dosť vysoko na zozname povolaní ohrozených chorobami a infekciami.

Viac o téme: Zdravie Povolanie Ohrozenie Risk Koronavírus
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider Foto:GettyImages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy