Ako prestať márniť svoj čas: Vyhnite sa týmto 5 častým pasciam

Všetci chceme čo najlepšie využiť svoj čas, ale ľahko sa necháme vtiahnuť do činností, ktoré nášmu životu nepridávajú hodnotu. Tu je päť bežných prípadov plytvania časom a niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa im.

1. Používanie sociálnych médií
Sociálne médiá môžu byť obrovským žrútom času. Často sa nám stáva, že bezmyšlienkovite prechádzame kanály bez konkrétneho cieľa. Tu je návod, ako ich obmedziť:

Používajte aplikácie ako One Sec: Táto aplikácia pridá pred otvorením aplikácií sociálnych médií načítavacie okno, ktoré vám dá chvíľu na rozmyslenie, či ich naozaj chcete otvoriť.

Odstráňte aplikácie z domovskej obrazovky: To skomplikuje prístup k týmto aplikáciám a zníži nutkanie otvárať ich zo zvyku.

Nastavte si časové limity na obrazovke: Použite zabudované ovládacie prvky času na obrazovke telefónu na obmedzenie času, ktorý denne strávite na sociálnych médiách.

2. Sledovanie správ
Neustále kontrolovanie správ môže stáť veľa času a často neprináša veľkú hodnotu. Tu je návod, čo robiť namiesto toho:

Buďte cieľavedomí: Rozhodnite sa, kedy chcete čítať správy, a držte sa spoľahlivých zdrojov.

Vyhnite sa pravidelnému prezeraniu: Namiesto toho, aby ste správy kontrolovali viackrát denne, stanovte si konkrétny čas na sledovanie dôležitých udalostí.

3. Sledovanie televízie
Sledovanie televízie môže byť príjemné, ale je jednoduché pozerať viac, ako máme v úmysle. Ak sa tomu chcete vyhnúť: 

Vynechajte samostatné sledovanie televízie: Snažte sa nesledovať televíziu sami. Namiesto toho si ju nechajte na spoločenské udalosti alebo špeciálne príležitosti, pri ktorých sa pozerá.

Uprednostnite kvalitu pred kvantitou: Buďte vyberaví v tom, čo sledujete, a uistite sa, že je to niečo, čo vás naozaj baví.

4. Domáce práce
Domáce práce môžu zabrať veľa času, ale existujú spôsoby, ako ich zvládnuť efektívnejšie:

Delegujte alebo zadávajte úlohy externým pracovníkom: Ak si to môžete dovoliť, zvážte, či si na úlohy, ako je napríklad upratovanie, nenajmete pomoc. Uvoľníte si tak čas na dôležitejšie alebo príjemnejšie činnosti.

Hromadné úlohy: Zoskupte podobné úlohy a riešte ich naraz, aby ste ušetrili čas.

5. Využívanie krátkych časových blokov
Často podceňujeme to, čo dokážeme urobiť za krátke časové úseky. Tu je návod, ako ich využiť naplno:

Naplánujte si malé úlohy: Majte zoznam rýchlych úloh, ktoré môžete urobiť v krátkych časových intervaloch, napríklad prečítať si niekoľko strán knihy alebo si naplánovať deň.

Buďte cieľavedomí: Využívajte tieto malé časové bloky cielene namiesto toho, aby ste ich nechali uniknúť. Každá minúta sa počíta!

Ak sa vyhnete týmto bežným stratám času, môžete si každý týždeň uvoľniť hodiny na činnosti, ktoré sú pre vás skutočne dôležité. Začnite s jedným tipom, vyskúšajte ho a uvidíte, o koľko produktívnejší a spokojnejší sa budete cítiť!

 
Viac o téme: Sledovanie televízie Sociálne médiá Sociálne siete Produktívnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy