Prevencia vyhorenia: 7 tipov, ako sa chrániť pred pracovným preťažením

Vyhorenie trápi čoraz viac ľudí rôznych vekových kategórií. Keď už k nemu dôjde, je pozde premýšľať nad tým, čo sme robili zle a čo sme mohli urobiť inak. Preto je dôležité dbať aj na prevenciu. Poradíme vám, ako predísť pracovnému preťaženiu, aby ste sa udržali v psychickej pohode.

Stanovte si realistické ciele a priority

K vyhoreniu často dochádza aj preto, že si nastavujeme nereálne ciele a keď ich nevieme dosiahnuť, cítime sa stále horšie a horšie. Svoje ciele a priority rozdeľujte na menšie a čiastkové, pretože tak máte väčšiu šancu, že sa vám ich podarí splniť. Keď sa tak stane, vaša motivácia bude rásť a taktiež zo seba budete mať lepší pocit. Nenechajte sa teda strhnúť nedôležitými detailmi a zamerajte sa na to, čo je dôležité.

Naučte sa povedať nie

Ak chcete bojovať proti pracovnému preťaženiu, budete sa musieť naučiť hovoriť nie. Je úplne prirodzené, že chcete každému vyhovieť, no niekedy musíte svojich kolegov a nadriadených aj odmietnuť. Musíte si nastaviť svoje hranice, aby ste ochránili svoj pracovný a osobný život. 

Komunikujte s nadriadenými 

Ak je toho na vás priveľa, nebojte sa o tom povedať. Požiadajte svojho nadriadeného, aby na vás neprenášal toľko zodpovednosti. Prípadne požiadajte o pomoc svojich kolegov. Hľadajte kompromis a spoločné riešenia, ktoré budú viesť k spokojnosti všetkých strán. Tým zmiernite tlak, ktorý na seba vyvíjate. 

Prevencia vyhorenia: 7 tipov, Galéria fotiek (2)

Organizujte si čas efektívne

Netrávte celý deň v práci a nenoste si ju domov. Radšej si každý deň naplánujte dopredu a vyberte si tie aktivity, ktoré chcete počas daného dňa stihnúť. Nezabudnite si naplánovať aj prestávky, aby ste si udržali dobrú pozornosť a produktivitu. Efektívne rozdelenie času je kľúčové pre zachovanie fyzickej aj mentálnej pohody. 

Dbajte na zdravý životný štýl

V zdravom tele zdravý duch. Možno sa vám to nezdá dôležité, no fyzická a duševná pohoda sú úzko spojené so životným štýlom. Vyvážená strava, pravidelný pohyb a dostatok spánku sú presne to, čo vaše telo potrebuje. Ak sa budete udržovať v zdraví a dobrej kondícii, budete mať viac síl zvládať všetko, čo vaša práca obnáša. 

Nájdite si čas na oddych

Určite by ste nemali zanedbávať seba a svoje záľuby. Vyhraďte si dostatok času na rodinu, priateľov, hobby, ale aj relaxáciu. Toto všetko vám pomôže zmierniť stres a obnoviť energiu, ktorú potrebujete. 

Vyhľadajte odbornú pomoc

Ak máte pocit, že vyššie zmienené rady nestačia a nepomáhajú, nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc ešte predtým, ako bude neskoro. Pár sedení s terapeutom, koučom alebo psychológom vám môže veľmi pomôcť. Nehanbite sa za to, robíte to predsa pre seba. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Vyhorenie
  • Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy