Čo je to boreout alebo vyhorenie z nudy?

Často sa v práci nudíte? Chodíte domov z práce s pocitom, že ste nič “poriadne” neurobili, nedosiahli? Nedáva vám vaša práca zmysel? Nie ste v tom sami a je možné, že prežívate “boreout”.

Syndróm vyhorenia alebo “burnout” je pre nás už známy pojem, s ktorým sa stretáva čoraz viac zamestnancov. Vyhorenie je dôsledok dlhodobého a nadmerného stresu, napríklad z časového tlaku, veľkého množstva práce, nejasných požiadaviek alebo nedostatku času pre seba. Prečítajte si o viac o syndróme vyhorenia tu. Vyhorenie však začína veľkým nadšením, kedy práca človeka tak pohltí, že zabúda na seba. Ale počuli ste už o vyhorení z nudy, tzv. boreout?

Boreout je chronická nuda alebo vyhorenie z nudy. Vzniká, keď má človek v práci dlhodobo nedostatok nových a zaujímavých úloh, nie je dostatočne intelektuálne stimulovaný a prácu nevníma, ako zmysluplnú a perspektívnu. Inými slovami, keď zamestnanec robí každý rovnakú monotónnu činnosť, bez vyhliadky na zmenu či kariérny rast a nedáva mu to celé zmysel, začne sa nudiť. Nemusí to vždy znamentať, že má zamestnanec málo roboty.

Takýto človek je potom frustrovaný a podráždený. Má pocit, že to, čo robí, je strata času a cíti sa neužitočný, nepotrebný či zbytočný. Dôsledkom je potom znížená motivácia, pozornosť, koncentrácia, energiu a klesá tiež sebaúcta a sebahodnota. Človek môže tiež cítiť vinu či hanbu. Boreout, rovnako ako vyhorenie, môže viesť k apatii, depresii, nespavosti a iným psychickým aj fyzickým problémom.

“Nemôžem priznať šéfovi, že sa nudím.”

Vážnosť syndrómu vyhorenia sa pomaly dostáva do povedomia, no boreout je zatiaľ tabu. Ľudia, ktorí sa v práci nudia alebo majú pocit, že strácajú čas, o tom väčšinou nehovoria. Veď ako by sa na nich pozerali kolegovia alebo šéf? Možno by im len pridali robotu. V našej spoločnosti je predsa vyzdvihovaná zaneprázdnenosť a ten, kto má najviac roboty pôsobí najdôležitejšie. A tak ľudia prežívajúci vyhorenie z nudy o tom nikomu nepovedia, hanbia sa za to a držia v sebe. Toto popieranie vytvára ešte väčší tlak a pocit, že sú jediní, kto sa takto cíti. A tak vzniká viac stresu a človek je v začarovanom kruhu.

A čo s tým?

Ideálom je rovnováha toho, čo človek do práce dá a čo dostane naspäť. Úsilie, čas a energia človeka v plnení pracovných úloh by mala byť rovnaká, ako finančné ohodnotenie, ocenenie či pocit zmysluplnosti a naplnenia, ktorý človek získa. Taktiež náročnosť práce by mala byť v súlade so schopnosťami človeka. Pokiaľ je práca príliš náročná, človek zažíva burnout a pokiaľ vôbec nie je náročná, zažíva boreout. Toto sú, ale často vonkajšie faktory, ktoré nedokážeme ovplyvniť.

Boreout vzniká tiež preto, že očakávame od našej práce, že bude prinášať zmysel. Mnoho ľudí hľadá svoje poslanie a zmysel života v zamestnaní, v kariére, vo veľkých projektoch a podobne. A tak ho nehľadajú v malých a bežných veciach. Pokiaľ nemôžeme alebo nechceme zmeniť prácu, môžeme zmeniť svoj pohľad na ňu a na náš život. Na to, aby sme našli to, čo nás napĺňa, potrebujeme vnímať sami seba. V tom mám môže pomôcť mindfulness, ktorý mení náš postoj a ukazuje nám, že svoj život a to, ako zmysluplný bude, je len na nás.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaná lektorka a mentorka všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote. Venuje sa individuálnym klientom, organizáciam a vyučuje aj skupinové kurzy online a prezenčne: 8-týždňový program: Mindfulness – viac ako len zvládanie stresu  a 5-týždňový tréning Prvá pomoc pred vyhorením.

Hľadáte si nové zamestnanie?

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/mindfully
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy