Nechajte si poradiť od Dalajlámu: 4 kroky, vďaka ktorým nájdete šťastie v živote i v práci

Nedávno som dočítala knihu Šťastie v práci od Jeho Svätosti Dalajlámu. Napriek tomu, že pre jeho Svätosť niet rozdielu medzi šťastím v práci či osobnom živote, ani on sa nevyhol večnej otázke “Ako byť šťastný… aj v práci?“. Dovoľte mi teda podeliť sa o pár myšlienok z tejto knihy.

Dalajláma, ako je už viacerým známe, vyniká svojim zmyslom pre humor. Jeho odpoveď na otázku “Čo robíte v živote?” ma teda neprekvapila. Skúste uhádnuť, čo odpovedal? „Nič, nerobím nič.“ Redaktor zostal samozrejme v pomykove už len z toho dôvodu, že ako tak čakal celý deň na audienciu v sídle Dalajlámu, a videl defilovať rôzne zahraničné delegácie, komisie, či budhistických mníchov, ťažko uveriť, že jeho Svätosť “nič nerobí”.

Neoblomný redaktor sa teda neuspokojil s touto odpoveďou a nástojil ďalej. Načo Dalajláma odpovedal: „Vlastne, opatrujem sa! Jednoducho sa starám sám o seba.“ Drahí čitatelia, nie je vlastne celé tajomstvo šťastného života (v práci či doma) tak “trošku” aj o vnímaní samého seba?

Čo je to šťastie ?

Ak by som sa mohla tu a teraz podeliť s vami o svoju definíciu šťastia v práci (a nielen) asi by to bola táto: “šťastie v práci (a nielen) je byť čo najbližšie k sebe samému”. Najbližšie k sebe samému? Prv než si však odpovieme  na otázku “kedy sa cítime byť sami sebou”, treba si úprimne odpovedať na otázku našej identity: “kto som”. Čo robí to, že som tým kým som a nie som niekým iným?

Kedy sa teda cítite byť sami sebou?

Na to aby sme mohli byť sami sebou treba odvahu… a paradoxne niekedy aj celý život. Nakoľko na to, aby sme mohli začať vnímať “že sme sami sebou” potrebujeme prežívať a zažívať rôzne situácie, príležitosti, v ktorých sa musíme rozhodovať niekedy nie podľa morality - čo je dobré a čo zlé, ale pre to čo je z nášho pohľadu správne. Niekedy možno treba urobiť “zlé” rozhodnutie, ktoré je však z nášho pohľadu správne.

Napr. ak mám zostávať v práci, kde som len akýmsi nástrojom a vykonávam to, čo mi iný prikazuje, mi asi nedáva veľa priestoru na to, aby som bol sám sebou. Poprípade, ak mám zostávať vo vzťahu, v ktorom sa len prispôsobujem tým druhým (partnerovi či deťom) mi možno rovnako nedáva veľa priestoru na prejavenie vlastných túžieb, potrieb či názorov. 

4 kroky k šťastiu

  1. Prvým krokom je SPOZNAŤ SA
    Zdá sa to banálne, a pritom nie je to až také evidentné. Čo máte radi? Čo sa Vám v živote darí a kde sa Vám nedarí? Čo cítite v tej či onej situácii? Vnímate vlastné emócie? Aké máte hodnoty ? Čo v živote má pre Vás zmysel?

    Ako na to? Skúste odpovedať na tieto otázky. Odpovede si napíšte, na papierik či aj moderne do telefónu.
     
  2. Druhým krokom je vedieť VYJADRIŤ to čo cítite, čo si myslíte. Vyjadriť tým správnym spôsobom, teda neurážať druhého ani nehaniť seba samého.  Aby sme mohli byť sami sebou, treba jasne vyjadriť svoje potreby, svoje očakávania, svoje pocity. Dokázať o tom hovoriť, možno aj za cenu, že nás druhí nepochopia prípadne nás budú považovať za čudáka, je krokom k autentickejšiemu životu, teda životu, v ktorom sa nemusíte pretvarovať.Na to aby sme vedeli vyjadriť to čo cítime alebo si myslíme, potrebujeme tiež podporiť našu vnútornú intuíciu, ten vnútorný hlas, ktorý veľmi často v sebe možno dusíme.

    Ako na to? Počas Vašej nasledujúcej výmeny názorov, vyjadrite jasne Vaše potreby a očakávania.
     
  3. Tretím krokom k sebe je “MAŤ SEBADÔVERU“. Možno Vás prekvapím, ale paradoxne najväčšiu sebadôveru budete mať keď ju budete predstierať. Teda nesústrediť sa na to, čo neviete, čo sa neodvážite urobiť, respektíve si myslíte, že druhí to robia lepšie.

    Ako na to? Porozmýšľajte čo už dlho odkladáte a neodvážite sa urobiť a stále to len posúvate, pretože by ste vyšli zo svojej komfortnej zóny? Urobte to!
     
  4. Štvrtým a nemenej dôležitým krokom k sebe samému je BYŤ OBKLOPENÝ TÝMI SPRÁVNYMI ĽUĎMI. Byť v prostredí a obklopený ľuďmi, ktorí zmýšľajú inak ako Vy, poprípade sú to silné osobnosti Vám pravdepodobne veľa priestoru na vlastnú identitu nedá. Je teda veľmi dôležité obklopiť sa ľuďmi, ktorí si chcú vypočuť Váš názor, Vaše pocity aj zmýšľanie.

    Ako na to? Porozmýšľajte akí ľudia Vás obklopujú? Je toto prostredie vhodné pre Váš osobný rozvoj?

Autorkou textu je klinická psychologička, koučka a mediátorka Martina Matúšová. Matúšová vyštudovala detskú a adolescentnú klinickú psychológiu v Bruseli, medzinárodnú školu koučingu v Paríži, a v roku 2019 psychopatológiu práce (mentálne choroby z prace) v Paríži. Dnes pôsobí ako psychológ a kouč vo svojej poradni v Bratislave.

Prechádzate náročným obdobím? Nechajte si poradiť na  www.matusova.sk.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy