5 tipov pre úspešné hľadanie zamestnania

Ocitli ste sa v nepríjemnej situácii - bez práce, alebo vám súčasné zamestnanie nevyhovujete a radi by ste sa posunuli ďalej v práci? Chcete pracovať ako administratívny pracovník, murár, obchodný zástupca, alebo napríklad manažér? Ste ostrieľaný profík v odbore, alebo úplný nováčik síce bez skúseností, ale s ambíciami vypracovať sa? Či tak, alebo onak, je vhodné sa pred výberom novej práce patrične pripraviť.

Internet je najjednoduchším a najatraktívnejším spôsobom, ako vyhľadať pracovné ponuky, ktoré vás zaujímajú. Ale pozor. Nič nie je len tak a pri hľadaní práce môžete naraziť na nepríjemnosti. Ako sa takýmto situáciám vyhnúť a kedy zbystriť pozornosť?

Dajte si pozor na príliš lákavé ponuky práce

Každý sníva o zaujímavej práci, ktorá je navyše nadštandardne ohodnotená. Môže sa ale stať, že túžba nájsť prácu zodpovedajúcu vašim požiadavkám otupí vašu ostražitosť. To ľahko využijú podvodníci, ktorí na vás chcú zarobiť. Pritom stačí málo: pozorne čítať, čo sa v inzeráte píše. Ponúka stovky eur za pár hodín vášho času? To je prinajmenšom podozrivé, nemyslíte?

Informujte sa, ale s nadhľadom

Narazili ste na zaujímavú ponuku, ale nie ste si istí, čo od inzerovanej pozície očakávať? Nie je nič jednoduchšie, než zistiť, ako sa v rovnakej firme pracovalo iným. Majte ale na pamäti jedno: Človek sa na internete radšej posťažuje, než aby chválil. Ostrá kritika vychádza zo subjektívneho pohľadu zamestnancov a nemusí úplne odrážať skutočnosť. Napriek tomu sú názory a skúsenosti druhých cenným zdrojom informácií, ktorý vám môže pomôcť aj vyhnúť sa už spomínaným podvodom. Ako vždy ale platí: Neverte všetkému, čo sa píše na internete.

Zistite o akú prácu sa vlastne jedná

Operátor výroby? Asistentka na upratovanie? To znie skvele, dokážete ale odhaliť, čo sa za naleštenými názvami pracovných pozícií skrýva? Skúsený používateľ internetu tento moderný nešvár ľahko prekukne, menej skúsený musí pozorne čítať popis ponuky práce.

Pýtajte sa

Zaujala vás ponuka práce, ale chýbajú vám informácie? Často môžeme naraziť na inzeráty, ktoré obsahujú sotva polovicu dôležitých informácií, a preto nepôsobia dôveryhodne. Pokiaľ vás napriek tomu ponúkaná pozícia zaujíma, nebojte sa kontaktovať uvedenú osobu a na všetko sa opýtať. V prípade, že doplnené informácie nezodpovedajú vašim predstavám, dajte vedieť, že o pozíciu už nemáte záujem.

Nevsádzajte všetko na jednu kartu

Aj keby vás jedna ponuka práce zaujala viac, nevkladajte do nej všetky svoje nádeje na získanie novej práce. Často sa stáva, že firmy vôbec neodpovedia, alebo vás po dlhšej dobe informujú, že je miesto obsadené. To neznamená, že na vás inde nečaká pozícia, pre ktorú ste vy tým pravým kandidátom, preto neprestávajte hľadať, posielať životopisy a písať nový a originálny motivačný list, podľa konkrétneho zamestnávateľa.

Ste pripravený nájsť si prácu, ktorá bude vyhovovať vaším požiadavkám? Všetky voľné pracovné pozície nájdete na pracovnom portáli Kariéra.sk.

Viac o téme: Tipy Práca Kariéra Zamestnanie Pohovor Hľadanie Internet
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy