Fenomén menom prokratistinácia: Pozná ju každý, no málokto s ňou bojuje

Je vám to slovo povedomé? Určite áno. Prokrastinuje čas od času každý z nás. Najčastejšie v období, kedy je potrebné sa do niečoho zásadného pustiť. "Budem sa učiť na štátnice!", "Začnem držať diétu!", "Musím do nedele vypracovať projekt!". Tieto a mnohé ďalšie príklady určite poznáte z bežného života. Buďte úprimný, naozaj sa s vervou a chuťou do týchto činností ihneď vrhnete, alebo ich odkladáte až na poslednú chvíľu, a medzitým stihnete všetko možné, len nie splniť zadanú úlohu?

Čo znamená pojem prokrastinácia?

Prokrastináciu môžeme chápať ako odkladanie úloh na neskôr. Mali by sme chápať hlavný rozdiel medzi lenivosťou a prokrastináciou. Keď je niekto lenivý, nerobí vôbec nič. Ak však niekto prokrastinuje, venuje sa všetkému ostatnému, len nie danej úlohe, ktorú má splniť. Najväčšou skupinou prokrastinujících ľudí sú študenti. Povinnosti naučiť sa na skúšku, napísať projekt alebo sa pripraviť na štátnice sú pre nich mnohokrát takmer nesplniteľné.

Akým spôsobom najčastejšie prokrastinujeme?

U každého je to individuálne. Niekto si ide radšej upratať svoju izbu, iný sa bude venovať povinnostiam, ktoré odkladal na neskôr, aby sa účinne mohol vyhnúť existujúcim úlohám a veľmi obľúbeným spôsobom prokrastinácie je tiež sledovanie seriálov. Určite poznáte podobnú situáciu:

 "Zajtra píšem test, ale práve som prišiel totálne vyčerpaný z prechádzky, takže si dám najskôr sprchu a na chvíľu si ľahnem. Organizmus a mozog sa zregenerujú, a potom sa mi bude lepšie premýšľať."

  • Po dvoch hodinách spánku:
    "Trocha som to s tým spánkom prehnal, idem si dať niečo na jedenie a hneď sa na to učenie vrhnem!"
  • Počas jedenia:
    "Predsa tu nebudem len tak sedieť a pozerať do taniera, pustím si k jedlu ešte svoj obľúbený seriál, časovo mi to akurát vyjde. A potom už ale naozaj idem na to!" 
  • Po zhliadnutí piatich dielov seriálu:
     "Ešte pozriem na FB, či sa spolužiaci už začali učiť. Možno mi poradia, čo by v tom teste mohlo byť."
  • Po 2 hodinách na FB:
    "Dnes už sa mi nejako zatvárajú oči, pôjdem radšej spať, pretože by som sa toho už aj tak veľa nenaučil. Ráno si nastavím budík o dve hodiny skôr, a všetko sa to doučím. "

Že vám to niečo pripomína? Vôbec to nie je prekvapujúce. Pojem prokrastinácia pozná takmer 80% ľudí. Ten zvyšok ju zrejme tiež pozná, len ešte nevie, ako sa takto volá. Takže ak do skupiny často prokrastinujících ľudí patríte aj vy, rozhodne s tým začnite niečo robiť. Čas, ktorý takto zbytočne premárnite, by ste mohli využiť oveľa lepšie a efektívnejšie.

Plánujte a buďte na seba prísny

Nedovoľte prokrastinácii, aby vaše úlohy a povinnosti skutočne patrili zajtrajšku. Hoci máme obrovské množstvo technológií, ktorými si môžeme svoje úsilie zjednodušiť, paradoxne ich využívame skôr k tomu, aby sme čas strávený nad zadanou úlohou ešte viac predĺžili. Deň má pre každého z nás iba 24 hodín, využime ich teda efektívne. Aby sme s prokrastináciou dokázali účinne bojovať, musíme sa naučiť zvládnuť štyri nasledujúce body:

  • Uvedomte si hodnotu času
  • Nájdite svoju vnútornú motiváciu
  • Odolajte pokušeniu
  • Naučte sa rozhodovať

Využívajte svoju energiu s rozumom

Všimli ste si niekedy, že máte v konkrétnych časoch viac energie? Napríklad neskoro večer alebo zavčasu ráno? Venovanie sa dôležitým aktivitám v týchto chvíľach vám môže pomôcť dosiahnuť vyššiu produktivitu, uľahčiť samotnú prácu a pomôcť vám zastaviť prokrastináciu. Počas nasledujúcich dní si všimnite, kedy máte najviac energie. Ľahšie úlohy potom nechajte napríklad na koniec dňa, keď ste unavený, a keď máte viac síl, využite energiu na náročnejšie úlohy. Prajeme vám vela šťastia pri boji s prokrastináciou.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Inšpirácia Úspech Motivácia Prokrastinácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, verywellmind

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy