Meníte zamestnanie? Úspešní ľudia vám poradia, ako by mal vyzerať váš odchod z práce

Pri odchode ukážte svoju profesionálnu tvár, nepáľte za sebou mosty, ale myslite na budúcnosť. Svet je naozaj malý. Nikdy neviete, kedy môžete nadobudnuté kontakty využiť vo váš prospech.

Žiadny odchod z práce nie je jednoduchý. Či už odchádzate dobrovoľne alebo nútene, mali by ste myslieť na svoju budúcnosť. Je rozdiel, ak za sebou zabuchnete dvere, alebo ich necháte trochu pootvorené. Pracovná sociálna sieť LinkedIn oslovila známych podnikateľov, aby od nich získala rady, ako odísť zo zamestnania.

Richard Branson, britský podnikateľ a miliardár

„Nepáľte za sebou mosty“

Prvá rada od Richarda Bransona znie: „Nepáľte za sebou mosty, naopak, budujte ich!“ Aj keď Branson nikdy nebol v úlohe zamestnanca, ktorý by svojmu šéfovi oznámil výpoveď, zažil si to z druhej strany. Vo Virgin spoločnostiach pracovalo mnoho talentovaných ľudí. Viacerí z nich opustili spoločnosť, aby si založili svoje vlastné podnikanie. Práve tí, ktorých odchod bol „elegantný“, zostali vo svojom biznise úspešní.

„Každý jeden z nich odišiel zo spoločnosti s prianím všetkého najlepšieho a s mnohými sme dodnes zostali priateľmi. Títo ľudia odchádzali so slovami viery, že v budúcnosti bude možnosť ďalšej spolupráce,“ hovorí zakladateľ skupiny Virgin Richard Branson.

Jeho rada znie: „Vysvetlite dôvod vášho odchodu, podeľte sa aj o vaše plány do budúcnosti a navrhnite zostať naďalej v kontakte. Nikdy neviete, ako sa situácia v budúcnosti vyvinie.“

Suze Ormanová, spisovateľka a finančná expertka

„Verte vášmu inštinktu.“

Jednoznačne počúvajte, čo vám hovorí inštinkt. S odchodom mala Suze vlastné skúsenosti. Po trinástich rokoch a 638 epizódach vlastnej show sa rozhodla, že v televízii CNBC končí. Asi pred rokom sa začali diať viaceré zmeny a Suze sa rozhodla nasledovať svoje srdce. Dnes sa môže pochváliť vlastnou knihou, ktorá je zameraná na finančné a duchovné bohatstvo.

„Ak zostanete v práci z nesprávnych dôvodov, váš prípadný odchod pravdepodobne nebude vo váš prospech. Ak si však uvedomíte, že sa musíte pohnúť ďalej, odídete bez ľútosti a zbytočných emócií,“ radí Suze Orman.

Robert Herjavec, podnikateľ a investor

„Odchod z práce neznamená, že sa vám nedarí.“

Váš odchod z práce neznamená, že sa vám nedarí, ale že ste sa jednoducho rozhodli zmeniť smer vašej cesty. Väčšina ľudí však pozerá na odchádzajúcich ľudí viac negatívne, ako pozitívne.

„Odchod z práce môžete nazývať stratégiou alebo zmenou, ale nikdy nepomenujte výpoveď neúspechom. Veď žiaden človek nemôže byť najlepší vo všetkom, čo robí,“ vysvetľuje Robert Herjavec.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

J. T. O´Donnell, riaditeľka spoločnosti Careerealism

„Nikdy by ste nemali akceptovať protinávrh, nech je akokoľvek lákavý.“

Ak sa už raz rozhodnete, že odchádzate zo spoločnosti, dotiahnite svoj čin až do konca. Možno po podaní výpovede dostanete ponuku na zvýšenie platu alebo lepšie benefity, čo môže byť lákavé. Napriek tomu by ste však mali odísť. Prečo?

„Ak prijmete protinávrh a zostanete v spoločnosti, v budúcnosti môže nastať situácia, že vám budú menej veriť. Vaše nadšenie zo zvýšeného platu alebo iných benefitov časom oslabne a vy opäť zatúžite zmeniť pracovné prostredie. Okrem toho budete musieť odmietnuť ponuku konkurenčnej spoločnosti, čím si za sebou spálite hneď dva mosty,“ hovorí J. T. O´Donell, generálna riaditeľka spoločnosti Careerealism. 


Mohlo by vás zaujať: Muž neprišiel do práce 24 rokov. Konečne ho vyhodili!


Adena Friedman, prezidentka spoločnosti Nasdaq

„Svet je malý a s niektorými ľuďmi sa možno ešte v práci stretnete.“

Pamätajte, že vždy je lepšie odísť z práce v dobrom. Ak rozmýšľate nad tým, či je možné sa ešte do firmy niekedy vrátiť, tak odpoveď znie áno, je to možné. Avšak iba za predpokladu, že všetci sú oboznámení s príčinou vášho odchodu.

„Svet je malý a nikdy neviete, s kým budete v budúcnosti spolupracovať,“ hovorí Adena Friedman, prezidentka spoločnosti Nasdaq.

James Altucher, podnikateľ

„Keď je toho priveľa, zoberte sa a odíďte.“

Altucherov odchod nebol veľmi etický, avšak nikdy svoje rozhodnutie odísť z práce, ktorá ho nenapĺňala a neuspokojovala, neoľutoval. Keď bol James na jednej nudnej schôdzi, ospravedlnil sa, že si musí odskočiť na toaletu. Rozlúčil sa s recepčnou, zanechal svoje veci na pôvodnom mieste a odcestoval vlakom na výlet. Do práce sa už nikdy nevrátil.

„Keď je toho príliš veľa, tak iná šanca, ako odísť, nie je,“ hovorí podnikateľ James Altucher.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: RED, Foto: GETTY
 
Staršie správy
Staršie správy