Život po narodení dieťaťa nekončí: Tieto pracovné pozície sú pre rodičov najlepšie

Život bez detí si mnohí z nás nedokážu predstaviť. Kým niektoré rodiny sa sústreďujú výlučne na výchovu detí, zatiaľ čo svoju kariéru odsunuli na vedľajšiu koľaj, iné dvojice majú inak nastavené priority. Práce sa nechcú vzdať ani napriek tomu, že sa im narodilo dieťa. Platí to rovnako o mužoch aj ženách, aj keď na Slovensku sa o deti stále stará zväčša matka.

Skĺbiť prácu a starostlivosť o deti nie je jednoduché, preto by si rodičia mali dobre rozmyslieť, čomu sa budú venovať. Portál The Sun urobil prieskum, ktorého sa zúčastnilo 2 000 pracujúcich rodičov s deťmi vo veku 2 – 17 rokov. Z výsledkov vyplýva, že takmer polovica opýtaných túži pracovať v prostredí, ktoré je chápavé a priateľské voči rodine. Niektoré povolania to umožňujú viac, iné menej. 

Aká práca vyhovuje rodičom najviac?

Iba 18 % opýtaných si myslí, že ich návrat do práce bol po narodení dieťaťa bezproblémový. Takmer tretina ľudí v prieskume uviedla, že po narodení dieťaťa zmenili svoje pracovné miesto. Ide o jasný znak toho, že pracujúci rodičia to nemajú vždy jednoduché a neraz si musia vyberať medzi dobrou prácou a vlastnou rodinou. Nie vždy si môžu diktovať podmienky práce, no ak by si mohli vybrať, je jasné, po akom pracovnom prostredí túžia. 

Až polovica respondentov uviedla, že nechce pracovať dlhé hodiny a 44 % opýtaných ukončilo prácu počas víkendov. Rovnaký počet ľudí chce mať po návrate do práce uľahčené dochádzanie, s ktorým súvisí napríklad flexibilný pracovný čas alebo umožnená občasná práca z domu. Rovnako im záleží na tom, aby bol ich nadriadený chápavý a aby pracovali s priateľskými kolegami, ktorí ich nebudú ohovárať či odsudzovať. 

Ktoré pracovné miesta sú pre rodičov najvhodnejšie? 

Samozrejme, že nemôžeme porovnávať Slovensko so zahraničím, v ktorom bol tento prieskum realizovaný. Veľká časť pracovných miest je ale naozaj vhodná aj pre rodičov žijúcich v tejto krajine. Podľa výsledkov sa rodičia najviac uplatnia v oblastiach poradenstva, starostlivosti o deti či zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Rovnako dobré sú pozície v účtovníctve, marketingu, projektovom manažmente, realitách, ľudských zdrojoch, výživovom poradenstve a fyzioterapii. 

Naopak, medzi najmenej rodinné povolania sa radia policajti, právnici, novinári, bezpečnostní pracovníci, chirurgovia, maloobchodní predajcovia, kuchári či sprievodcovia v cestovnom ruchu. 

Ak túžite po rodine alebo ju už máte, dobre si teda rozmyslite, v akom odvetví chcete pracovať. Niektoré pozície sú totiž lepšie prispôsobené rodičom, zatiaľ čo pri niektorých povolaniach sa ústupky robia len ťažko.

 

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy