Nárok na podporu v nezamestnanosti a sprostredkovateľská činnosť

poradnaporadna

Som zamestnaná na základe pracovnej zmluvy a popritom mám uzatvorenú sprostredkovateľskú zmluvu so stavebnou sporiteľňou a s poisťovňou. Pravdepodobne bude so mnou rozviazaný pracovný pomer z organizačných dôvodov. Budem musieť odstúpiť od sprostredkovateľskej zmluvy, aby som mohla byť evidovaná na Úrade práce a poberať podporu v nezamestnanosti? Provízie na základe sprostredkovateľskej zmluvy dostávam len vtedy ak uzatvorím zmluvu o stavebnom sporení, resp. uzatvorením životného alebo neživotného poistenia.

Poradňa: Podmienkami na vznik nároku na podporu v nezamestnanosti sme sa zaoberali v článku Na dávku v nezamestnanosti už stačia len dva roky poistenia.

Súčasne, za uchádzača o zamestnanie sa považuje občan, ktorý môže a chce pracovať, hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý:

• nie je zamestnanec,

• neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,

• nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,

• vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov (za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu alebo iného právneho vzťahu); skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny preukazuje uchádzač o zamestnanie za uplynulý kalendárny mesiac v termíne určenom úradom.

 

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, ak uchádzač o zamestnanie má uzatvorenú aj sprostredkovateľskú zmluvu, je potrebné dodržať obmedzenia ohľadom odmeny za túto činnosť.

 

12.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Podpora v nezamestnanosti Sprostredkovatelska cinnost
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy