Prišiel som o dávku v hmotnej núdzi. Ako mám ďalej postupovať?

ákladnú dávku od štátu vo výške 61,60 eura dostane iba ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností.ákladnú dávku od štátu vo výške 61,60 eura dostane iba ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností. Zdroj: thinkstock.com

Obraciam sa na vás s prosbou o pomoc pri odvolaní sa na rozhodnutie vydané úradom práce, sociálnych vecí a rodiny na zníženie dávky v hmotnej núdzi po tom, čo som odmietla zúčastňovať sa aktivačných prác. Dnes som si bola prevziať rozhodnutie, kde sa mi suma znížila o 61,60 eur mesačne a tak po novom mám nárok na príspevok na bývanie v sume 55,80 eur mesačne. Dá sa z tej sumy vyžiť? Prosila by som vás o pomoc na základe čoho a akých argumentov by som sa mala odvolať, aby som spomínanú sumu 61,60 eur mesačne nestratila.

Poradňa: Od 1. júla sa zmenili podmienky poskytovania dávky v hmotnej núdzi. Základnú dávku od štátu vo výške 61,60 eura dostane iba ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností. Ak však odmietne prácu, základná dávka mu môže byť odobratá.

„Dávka sa zníži o sumu 61,60 eur za každého plnoletého člena domácnosti, ktorý neodpracuje minimálny mesačný rozsah hodín, a to za podmienky, že mu práca bola ponúknutá a on ponuku odmietol, resp. nedodržal podmienky ponuky,“ vysvetľuje Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak občan odmietne ponúknuté pracovné činnosti, úrad práce už opätovne nevyzve občana odpracovať si dávku, určenú na zabezpečenie základných životných podmienok. V takom prípade je na samotnom občanovi, aby sa uchádzal o prácu.

„Proti rozhodnutiu úradu práce je možné sa odvolať,“ uzatvára Veronika Černá.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Úrad práce Dávka Odobratie Dávka v hmotnej núdzi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy