Nemáte prácu ani peniaze? Pomôže vám dávka v hmotnej núdzi

Nemáte prácu ani peniaze? Pomôže vám dávka v hmotnej núdzi a ďalšie príspevky.Nemáte prácu ani peniaze? Pomôže vám dávka v hmotnej núdzi a ďalšie príspevky. Zdroj: thinkstock.com

Každý nezamestnaný občan, ktorý má problém vyžiť z podpory v nezamestnanosti môže požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. Po novom si však dávku musí odpracovať a podmienky sa menia aj pri poskytovaní aktivačného príspevku.

 

Poradňa:  Poskytovanie pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku sa realizuje podľa zákona č. 417/2013 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov predpisov.

Pomoc v hmotnej núdzi sa poskytuje formou dávky a príspevkov – ochranný, aktivačný, príspevok na nezaopatrené dieťa, príspevok na bývanie.

Hmotná núdza je stav, keď príjem občana a osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum ustanovené osobitným predpisom, ak si príjem nemôže zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením. Každý občan, ktorý chce o pomoc v hmotnej núdzi požiadať, musí tak urobiť vo forme písomnej žiadosti na úrade práce podľa miesta trvalého bydliska. Nárok na dávku a príspevky vzniká právoplatným rozhodnutím úradu o ich priznaní. Úrad vypláca dávku občanovi mesačne pozadu.

Od 1. júla 2014 sa zmenili podmienky poskytovania dávky v hmotnej núdzi. Základnú dávku od štátu vo výške 61,60 eura definitívne dostane iba  ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností. Práca im však musí byť ponúknutá od obce alebo mesta. Keď obec takéto podmienky nevytvorí, nebude sa môcť siahať ani na dávky poberateľov v hmotnej núdzi.

Pri vykonávaní obecných služieb  musia mať občania podpísanú dohodu o pracovnej činnosti.

„Všetci pracujúci občania sú úrazovo poistení, všetci absolvujú školenie BOZP a za klientov počas výkonu pracovnej činnosti zodpovedá organizátor výkonu práce,“ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Posudzuje sa príjem v rodine

Príjem občana sa zisťuje za kalendárny mesiac, pričom sa prihliada na priemerný mesačný príjem za posledných 12 kalendárnych mesiacov pred podaním žiadosti.

Či má občan nárok na dávku v hmotnej núdzi, posudzujú sa aj ďalšie osoby:

  • manžel, manželka
  • rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti
  • rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s nimi v domácnosti

Výška základnej dávky v hmotnej núdzi, ktorú dostane občan od štátu je 61, 60 eur.

Príspevok na zdravotnú starostlivosť zaniká

Novinkou je zrušenie podmienky poskytovania príspevku na zdravotnú starostlivosť, ktorý predstavoval dve eurá mesačne na každú osobu v hmotnej núdzi.

Príspevky v hmotnej núdzi sú:

  1. Aktivačný príspevok
    Po novom budú môcť aktivačný príspevok vo výške 63,07 eur získať občania iba, ak odpracujú v rámci obecných služieb minimálne 64 a maximálne 80 hodín mesačne.Nárok na aktivačný príspevok zaniká, ak je občan vyradený z evidencie uchádzačov. Aktivačný príspevok nepatrí občanovi, ak mu patrí príspevok na vykonávanie absolventskej praxe.
     
  2. Ochranný príspevok
    Výška príspevku sa poskytuje vo výške 63,07 eur a patrí občanovi a fyzickej osobe, ktorá sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje.
     
  3. Príspevok na bývanie
    Patrí občanovi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi. spoločne posudzujú, na úhradu  nákladov spojených s bývaním, ak splnili podmienky nároku na dávku. Výška príspevku pre jednotlivca je 55,80 eur.
     
  4. Príspevok na nezaopatrené dieťa
    Príspevok vo výške 17,20 eura mesačne patrí pre dieťa, ktoré si plní povinnú školskú dochádzku.

Ďalší príspevok

Osobitný príspevok

Zároveň sa zavádza aj osobitný príspevok v sume 63,07 eura. Poskytuje sa však iba najviac na 6 mesiacov a je možné ho poberať aj po uplynutí obdobia poskytovania pomoci v hmotnej núdzi. Na príspevok má občan nárok, ak by bol pred nástupom do zamestnania dlhodobo nezamestnaný a zároveň jeho príjem zo závislej činnosti je na úrovni minimálnej mzdy, najviac na úrovni trojnásobku minimálnej mzdy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Príspevky Aktivačný príspevok Dávka v hmotnej núdzi Odpracovanie Aktivizačné práce Osobitný príspevok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: ÚPSVaR; TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy