Známa s ekonomickým vzdelaním kosí trávniky. Podľa čoho sa prideľuje práca?

Hlavné bremeno zodpovednosti za pracovné činnosti a organizáciu prác je na aktivačnom centre.Hlavné bremeno zodpovednosti za pracovné činnosti a organizáciu prác je na aktivačnom centre. Zdroj: thinkstock.com

Dávku v hmotnej núdzi je potrebné si podľa najnovšej legislatívy odpracovať a každému človeku je vraj prideľovaná práca na odpracovanie podľa adekvátneho vzdelania. Známa má ukončené ekonomické vzdelanie s maturitou. Deväť rokov pracovala v administratíve a teraz prišla o prácu. Pridelená jej bola práca v technických službách – úprava trávnikov a chodníkov. Podľa čoho sa prideľuje práca ľuďom, ktorých povinnosťou je odpracovať si dávku v hmotnej núdzi? Je možné, ak sa človek odvolá, aby mu bola pridelená práca podľa vzdelania?

Poradňa: Koordináciu prác zabezpečujú koordinátori aktivačných centier v spolupráci s organizátorom prác. Koordinátori sa nachádzajú v rámci aktivačných centier na úradoch práce. Ak obce takýmito ľuďmi nedisponujú a majú záujem, úrad práce im ponúka pomoc v súlade so zákon o službách zamestnanosti a ponúka možnosť zamestnať takéhoto človeka z radov evidovaných nezamestnaných s príspevkom od úradu. Hlavné bremeno zodpovednosti za pracovné činnosti a organizáciu prác je na aktivačnom centre.

V prípade aplikácie tohto zákona ide o veľmi širokú a zároveň rôznorodú cieľovú skupinu ľudí. Preto pracovníci aktivačných centier kladú dôraz na zohľadňovanie schopností, zdravotných možností, daností a vzdelania klientov pri ponuke pracovných činností. Doterajšie skúsenosti z reakcií klientov sú naprieč celému spektru: od odmietnutia pracovnej ponuky cez spoluprácu až po vysoko pozitívny ohlas na možnosť zasa sa začleniť do pracovného kolektívu a časť dňa vyplniť zmysluplnou prácou.

Z doterajších  skúseností z práce aktivačných centier vyplýva, že vo vzájomných diskusiách predstaviteľov aktivačných centier a predstaviteľov samosprávy či iných organizátorov prác sa vo veľkej väčšine podarilo nájsť riešenie poskytnutia pracovných činností a aj zabezpečenia materiálneho zázemia. Ak zatiaľ nedošlo ku konsenzu, budú treba ďalšie rokovania a ďalšia aktivita aktivačného centra a koordinátorov.

Odpovedala: Veronika Černá, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Úrad práce Dávka v hmotnej núdzi Prideľovanie práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: UPSVaR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy