Hodinová výpoveď. Kam sa hlásiť na úrad práce?

Na úrad práce je potrebné nahlásiť sa do 8 pracovných dní.Na úrad práce je potrebné nahlásiť sa do 8 pracovných dní. Zdroj: photl.com

Priateľ má trvalý pobyt v Ružomberku, ale býva v Bratislave. Pred dvoma týždňami rozviazal pracovný pomer (hodinová výpoveď). Má sa hlásiť na úrad práce v Ružomberku alebo môže aj v Bratislave? Môže sa hlásiť v Bratislave, ak si vybaví prechodný pobyt? Pokiaľ sa nenahlási v stanovenej lehote, čo z toho vyplýva? Do poisťovní ho nahlasuje zamestnávateľ?

Poradňa: Osoba, ktorá rozviazala pracovný pomer má povinnosť evidovať sa na úrade práce do ôsmich pracovných dní v mieste jeho trvalého bydliska. Zaradenie do evidencie uchádzačov rieši zákon o službách zamestnanosti. Po evidencii na úrade je možné požiadať o prevedenie agendy do miesta prechodného pobytu. Bližšie informácie by mal poskytnúť Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

V prípade, ak by osoba má už vybavený prechodný pobyt, tento zdokladuje na úrade v mieste trvalého bydliska. Úrad v mieste trvalého bydliska v zmysle interných predpisov žiada o stanovisko úrad v mieste prechodného bydliska a ak tento úrad poskytne súhlasné stanovisko, úrad v mieste trvalého bydliska odovzdá príslušnú dokumentáciu uchádzača o zamestnanie elektronicky úradu v mieste prechodného pobytu. Uchádzač o zamestnanie sa teda nebude hlásiť na úrade v mieste svojho trvalého bydliska, ale na úrade v mieste svojho prechodného pobytu.

Akúkoľvek zmenu je potrebné nahlásiť do 8 pracovných dní. Ak sa tak nestane, je potrebné nahlásiť sa čo najskôr. Dňom evidencie bude osoba zaradená do evidencie nezamestnaných. Dni medzi skončením pracovného pomeru a nahlásením sa do evidencie si bude musieť zaplatiť sám, t.j. nahlásiť sa do zdravotnej poisťovne. Odo dňa evidencie platí zdravotné poistenie za uchádzača o zamestnanie štát. Nezamestnaná osoba zároveň nie je povinná platiť poistné na sociálne poistenie a ani štát za takúto osobu poistné neplatí. Je na každom človeku, aby sa rozhodol, či využije inštitút dobrovoľného sociálneho poistenia (dobrovoľné nemocenské poistenie). Obdobie, počas ktorého je osoba nezamestnaná, sa nezapočítava ako doba poistenia pre dôchodok.

Pri zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce je potrebné priniesť tieto doklady:

  • platný doklad totožnosti – OP
  • doklad osvedčujúci ukončenie pracovného pomeru (dohodu o rozviazaní pracovného pomeru, zápočtový list)
  • pri študentoch je potrebné priniesť doklad o ukončení štúdia a doklad o najvyššom ukončenom vzdelaní

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: A Nezamestnaný Úrad Práce Rodiny Vecí Evidencia UP Sociálnych
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy