Mám nárok na podporu v nezamestnanosti?

Občan môže požiadať o podporu v nezamestnanosti  na pobočke Sociálnej poisťovne.Občan môže požiadať o podporu v nezamestnanosti na pobočke Sociálnej poisťovne. Zdroj: photl.com

Priateľka pracovala vo firme v automobilke okolo desať rokov. Vzhľadom na to, že vo veľkom prepúšťali zamestnancov, prepustili aj ju. Dostala odstupné. Teraz sa chce zahlásiť ako nezamestnaná na úrad práce. Chcem sa opýtať, či má nárok na podporu a kedy sa začína prvé obdobie vyplácania podpory, keď že nemá náhradné zamestnanie.

Poradňa:   V provom rade je potrené sa zaevidovať na miestne príslušnom úrade práce v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Ak sa občan nezaregistruje, je povinný si ako  dobrovoľne nezamestnaná osoba sám  hradiť zdravotné poistenie.

Ak sa občan chce zaregistrovať, musí i osobne podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na mieste príslušnom Úrade práce, sociálnych vecí a  rodiny podlľa miesta svojho trvalého pobytu. Žiadosť o zaradenie do evidencie sa vypĺňa priamo na úrade, súčasne si prineste aj občiansky preukaz, kópiu dokladu o skončení pracovného pomeru (dohoda vyýpoveď  a pod.),  zápočet rokov z posledného zamestnania a doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní. 

Doporučujeme, aby sa občas na  úrade prihlásil do 7 dní od skončenia pracovného pomeru. Ak občan požiada o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7 kalendárnych dní po ukončení pracovného pomeru, bude zaradený do evidencie nasledujúcim dňom po ukončení zamestnania; ak požiada neskôr, bude zaradený dňom osobného podania žiadosti.

Na základe rozhodnutia o zaradení do evideniu uchádzačov o zamestnanie, občan môže požiadať o podporu v nezamestnanosti  prostredníctvom miestne príslušnej pobočky Sociálnej poistovne. Podmienkou vzniku nároku na podporu v nezamestnanosti je , že poistenec bol v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní. Osoby, ktoré pracujú v pracovnom pomere , sú povinne poistené v nezamestnonosti.

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje za dni a jej výška je 50 % denného vymeriavacieho základu. Na účely preukázania vymeravacieho základu, na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny dostanete tlačivo, ktoré musí vyplniť a potvrdiť  bývalý zamestnávateľ  a uviesť  v ňom vymeriavacie mzdy zamestnanca.   Zjednodušene, mzda v jednotlivých mesiacoch za obdobie dvoch rokov dozadu odo dňa vzniku nároku na dávku sa zráta a vydelí počtom dní za dva roky, táto suma bude denným vmeriacím základom a 50% z nej je dennou sumou podpory  v nezamestnanosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Podpora Na V Nezamestnaní Úrad Práce Nárok Nezamestnaná Podporu Nezamestnanosi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy