Nezamestnaní si privyrábajú vďaka dohodám. Hrozí im koniec

Na dohody si privyrába takmer 70-tisíc nezamestnaných.Na dohody si privyrába takmer 70-tisíc nezamestnaných. Zdroj: photl.com

Ministerstvo práce plánuje zrušiť pre nezamestnaných výhodu privyrábať si počas evidencie na úradoch práce od apríla budúceho roka.

Na dohody si privyrába takmer 70-tisíc nezamestnaných evidovaných na úradoch práce. Podľa posledných štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR ich v minulom roku bolo 68.260, pričom ich počet sa medziročne zvýšil o 40 %, teda o 20.028.

Evidovaný nezamestnaný Slovák, ktorý je odkázaný na dávku v nezamestnanosti, môže popri jej poberaní aj pracovať za presne stanovených podmienok. Mesačná výplata nesmie presiahnuť 143,40 eura, pričom zákon o sociálnych službách určuje aj maximálny počet odpracovaných hodín, konkrétne 64 mesačne.

V súčasnosti ministerstvo práce plánuje zrušiť pre nezamestnaných výhodu privyrábať si počas evidencie na úradoch práce od apríla budúceho roka, cez novelu zákona o službách zamestnanosti.

"V posledných rokoch sa toto ustanovenie ukázalo ako diskriminačné voči uchádzačom o zamestnanie a neplní účel, za ktorým bolo do zákona včlenené. Zamestnávatelia často využívajú možnosť práce na základe dohody mimo pracovného pomeru a menia tak riadne pracovné miesta na pracovné miesta na dohody," vysvetľuje rezort.
 

Viac o téme: Domáce Dohoda Nezamestnaní Dohody Dohodári
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy