Dohoda o vykonaní práce vs. evidovaný nezamestnaný

pravna poradnapravna poradna

Som evidovaný na úrade práce, ale nemám nárok na podporu. Na riadnu zmluvu si neviem nájsť prácu, ale ponúkli mi možnosť pracovať na dohodu. Čo to znamená a vyradia ma z evidencie na úrade práce?

Poradňa: Zamestnanec môže pracovať u zamestnávateľa aj na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. V súlade s ustanoveniami §§ 226 ods.2, 228ods.1 a 228a ods. 2 , tieto dohody musia byť vždy písomné, v opačnom prípade sú neplatné. Zamestnávateľ za zamestnanca „ na dohodu“ neplatí odvody v takom rozsahu ako za zamestnanca v pracovnom pomere. Zamestnanci pracujúci na základe niektorej z dohôd nemajú zo zákona nárok na dovolenku, poskytovanie stravy, vyplatenie odstupného.
Rozlišujeme tri druhy dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, a to:
-dohodu o vykonaní práce, kde práca je vymedzená výsledkom a rozsah pracovnej úlohy nemôže prekročiť 350 hodín v kalendárnom roku. Ukončenie tejto dohody pred vykonaním a dokončením pracovnej úlohy je možné len na základe odstúpenia. Zamestnanec môže odstúpiť od dohody, ak mu zamestnávateľ nevytvoril potrebné pracovné podmienky, a zamestnávateľ v prípade, ak zamestnanec nevykonal pracovnú úlohu v dohodnutom čase.
-dohodu o pracovnej činnosti, kde sa jedná o príležitostnú prácu vymedzenú druhovo a v rozsahu nepresahujúcom 10 hodín týždenne. V dohode o pracovnej činnosti je potrebné uviesť druh práce, odmenu, rozsah pracovného času a čas, na ktorý sa uzatvára. Ukončenie tejto dohody je možné spôsobom dojednaným medzi zamestnávateľom a zamestnancom dohodli zmluvné strany v dohode, alebo okamžite, ak nastanú skutočnosti, pre ktoré možno okamžite skončiť pracovný pomer, dohodou alebo výpoveďou (ez uvedenia dôvodu, výpovedná doba je 15-dňová a začína v ten deň, kedy bola doručená.
- dohodu o brigádnickej práci študentov, kde práca je tiež vymedzená druhovo a vykonávať ju môžu len fyzické osoby, ktoré majú status študenta strednej alebo vysokej školy. Z Vašej otázky predpokladáme, že tento druh dohody nie je možné uzatvoriť.
Konkrétne podmienky vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce uvádza § 36 zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti v znení neskorších predpisov. Úrad vyradí uchádzača o zamestnanie z evidencie uchádzačov o zamestnanie okrem iného aj dňom, uchádzač o zamestnanie ktorým prestal spĺňať podmienku podľa § 6 ods. 2 písm. d) zákona. t.j. keď uchádzač vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65% zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny. Suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu predstavuje 178,92 EUR mesačne.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy