Dohoda nemá nahrádzať skúšobnú dobu, aby preverila zamestnanca

Dohoda nemá nahrádzať skúšobnú dobu.Dohoda nemá nahrádzať skúšobnú dobu. Zdroj: photl.com

Vo februári tohto roku mi sľúbil zamestnávateľ zmluvu na dobu neurčitú a dal mi dohodu o vykonaní práce na dobu určitú, do konca roka. Argumentoval tým, že nevedia či sa ujmem, nakoľko je to náročná práca. Sú spokojní a napriek tomu mi naznačili, že znovu nebudem mať normálnu zmluvu. Koľkokrát môže zamestnávateľ obnoviť dohodu o vykonaní práce? Počíta sa mi tento rok aj do dôchodku?

 

Poradňa: Dohody o vykonaní práce môžu byť uzatvárané aj opakovane a nie je stanovené žiadne obmedzenie ich počtu, ale platí, že rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. 

Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy. Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce. Od  1. januára 2013 sú dôchodkovo poistení aj zamestnanci pracujúci na zaklade niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
 
Do rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce, preto zamestnanec môže pre jedného zamestnáveľa vykonávať v kalendárnom roku najviac v rozsahu 350 hodín, či už na základe jednej alebo viacerých dohôd.
 
Dohoda o vykonaní práce nemá byť použitá ako náhrada skúšobnej doby. Ak zamestnávateľ chce zistiť, či sa zamestanec zapracuje a osvedčí sa v práci, na tento účel slúži skúšobná doba, ktorá môže byť písomne dojednaná ako súčasť pracovnej zmluvy a pokiaľ jedna alebo druhá strana zistí, že nemá záujem pokračovať v pracovnom pomere, počas skúšobnej doby môže pracovný pomer skončiť aj bez uvedenia dôvodu, len na základe  oznámenia o skončení.   

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dohoda Zmluva Práce Doba Skúšobná O Vykonaní
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy