Som pracujúca dôchodkyňa. Mám prejsť na dohodu?

Pracovný pomer, ktorý je založený pracovnou zmluvou trvá aj keď zamestnanec dovŕši dôchodkový vek.Pracovný pomer, ktorý je založený pracovnou zmluvou trvá aj keď zamestnanec dovŕši dôchodkový vek. Zdroj: photl.com

Som pracujúca dôchodkyňa, ktorá po skončení riadneho zamestnania zostala pracovať bez zmeny zmluvy na tom istom mieste. Teraz mi chce zamestnávateľ zmeniť zmluvu vo svoj prospech a to tým, že môžem zostať a pracovať na dohodu. Ako dlho môžem takto pracovať? Do akej výšky platu? Mám nárok na odstupné aj odchodné?

Poradňa: Pracovný pomer, ktorý je založený pracovnou zmluvou trvá aj keď zamestnanec dovŕši dôchodkový vek. Zamestnanec nie je povinný dať výpoveď ani súhlasiť so skončením pracovného pomeru a so vznikom niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Pracovný pomer vzniká na základe pracovnej zmluvy a keď sa skončí, zamestnankyňa bude mať nárok na odchodné.

Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení. Odchodné zamestnávateľ nemusí poskytnúť  len vtedy, ak sa pracovný pomer skončil okamžitým skončením zo strany zamestnávateľa a podľa § 68 ods. 1  Zákonníka práce (závažné porušenie pracovnej disciplíny, právoplatné odsúdenie pre trestný čin).

Nárok na odstupné v prípade skončenia pracovného pomeru závisí od dôvodu skončenia pracovného pomeru uvedeného v dohode alebo vo výpovedi danej zamestnávateľom. Kedy je zamestnávateľ povinný vyplatiť odstupné, je uvedené v  súvisiacom článku o odstupnom.

Práca na dohodu

Zákonník práce upravuje tri druh dôhôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, a  to dohodu o brigádnickej práci študetov, dohodu o pracovnej činnosti a dohodu o vykonaní práce. Osoba, ktorá nemá status študenta denného štúdia do 26 rokov veku, môže uzatvoriť dohodu o pracovnej činnosti lebo dohodu o vykonaní práce. 

V prípade dohody o vykonaní práce je práca vymedzená výsledkom a rozsahom pracovnej úlohy nemôže prekročiť 350 hodín v kalendárnom roku. Ukončenie tejto dohody pred vykonaním a dokončením pracovnej úlohy je možné len na základe odstúpenia. Zamestnanec môže odstúpiť od dohody, ak mu zamestnávateľ nevytvoril potrebné pracovné podmienky, a zamestnávateľ v prípade, ak zamestnanec nevykonal pracovnú úlohu v dohodnutom čase.

Do predpokladaného rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce. Uvedený limit pracovného času sa vzťahuje iba na právny vzťah založený dohodou o vykonaní práce medzi zamestnancom a tým istým zamestnávateľom, preto nie je vylúčené, aby zamestnávateľ použil na plnenie úloh viacerých zamestnancov, s ktorými uzavrie dohodu o vykonaní práce a súčasne zamestnanec môže uzatvárať dohody o vykonaní práce s viacerými zamestnávateľmi. Upozorňujeme, že limit 350 hodín sa vzťahuje na všetky dohody o vykonaní práce (t.j. spolu) u toho istého zamestnávateľa počas celého kalendárneho roka. 

Podmienky dohody o pracovnej činnosti

Dohoda o pracovnej činnosti je určená na dojednania o výkone príležitostnej práce vymedzenej druhovo a v rozsahu nepresahujúcom 10 hodín týždenne. V dohode o pracovnej činnosti je potrebné uviesť druh práce, odmenu, rozsah pracovného času a čas, na ktorý sa uzatvára. Ukončenie tejto dohody je možné spôsobom dojednaným medzi zamestnávateľom a zamestnancom v dohode, alebo okamžite, ak nastanú skutočnosti, pre ktoré možno okamžite skončiť pracovný pomer, dohodou alebo výpoveďou (bez uvedenia dôvodu, výpovedná doba je 15-dňová a začína plynúť v ten deň, kedy bola doručená).

Na pracovnoprávny vzťah založený niektorou z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú len určité ustanovenia Zákonníka práce, a to ustanovenia prvej časti (všeobecné ustanovenia), § 85 ods. 1 a 2,  § 90 ods. 10 (vybrané ustanovenie týkajúce sa pracovného času a doby odpočinku ), § 91 až 95 (prestávky v práci, nepretržitý denný odpočinok, nepretržitý odpočinok v týždni, dni pracovného pokoja)  § 98 (nočná práca), § 119 ods. 1 (minimálna mzda) a šiestej časti (ochrana práce). V prípade ukončenia dohody, zamestnanec nemá nárok ani na odchodné ani na odstupné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovný Dohoda Dôchodca Dôchodkyňa Pomer Pracujúca Dôchodkaňa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy