Má dohodár nejaké zvýhodnenia?

Zamestnanci - dohodári nemajú nárok na mzdové zvýhodnenia.Zamestnanci - dohodári nemajú nárok na mzdové zvýhodnenia. Zdroj: photl.com

Pracujem na dohodu. Mám nárok na príplatok za prácu v sobotu pri pracovnom týždni od pondelka do piatka?

Poradňa:  Zamestnanci - dohodári nemajú nárok na mzdové zvýhodnenia, t.j. tzv. príplatky za prácu nadčas alebo za prácu vo sviatok.  Nárok na takéto zvýhodnenia majú iba zamestnanci v pracovnom pomere, tj. zamestnanci, s ktorými zamestnávateľ uzatvoril pracovnú zmluvu.

V prípade zamestnancov pracujúcich na základe pracovnej zmluvy platí nasledovné:  V prípade, že je zamestnanec poverený výkonom práce v dňoch pracovného pokoja (či už ide o klasický pracovný čas od pondelka do piatka, ked sú dňami pracovného pokoja sobota a nedela  alebo o pracovný čas na zmeny, t.j. ak dni nepretržitého odpočinku pripadnú na iné dva po sebe idúce dni v týždni)  alebo prekročil stanovený týždenný pracovný čas, ide o prácu nadčas.

V takomto prípade má zamestnanec nárok, okrem mzdových nárokov, aj na mzdové zvýhodnenia. Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien. Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25% jeho priemerného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Poradňa Práca Nadčas Dohodári Dohodár
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy