Čo je prekážkou pri pružnom pracovnom čase?

Voliteľný pracovný čas je časový úsek, v ktorom je zamestnanec povinný byť na pracovisku v takom rozsahu, aby odpracoval prevádzkový čas.Voliteľný pracovný čas je časový úsek, v ktorom je zamestnanec povinný byť na pracovisku v takom rozsahu, aby odpracoval prevádzkový čas. Zdroj: photl.com

Ako postupovať pri návšteve lekára počas práce? Máme pracovnú dobu od 6:00 do 8:00 to je voliteľná doba a pracujeme do 14:00, stým že si musíme každý týždeň odpracovať 37,5 hodín. Ak niekto ide k lekárovi medzi 6:00 až 8:00 tak si tie dve hodiny odrobí počas týždňa aby mu sedeli hodiny to chápem úplne. Nerozumiem ale, prečo si musí zamestnanec odrobiť čas kedy bol u lekára. Pracoval napríklad od 6:00 do 11:00, o 11 mal priepustku k lekárovi a už sa nevrátil pretože mu skončila pracovná doba. Musí zamestnanec odpracovať 3 hodiny čo zameškal alebo iba 1, pretože volitelný čas je aj 13:00 s tým že si zamestnanec sleduje presne odpracované hodiny. Mňa len zaujíma ako postupovať pretože ak máme celodenný paragraf tak nemusíme odpracovať nič ale ak sme u lekára 2,3,4 hodiny tak od nás zamestnávateľ žiada, aby sme si to odrobili pritom zamestnanec má nárok na 52 hodín do roka na návštevu u lekára.

Poradňa:   U zamestnávateľa  je zavedený pružný pracovný čas, kedy  sa pracovný čas delí na úsek základného pracovného času, kedy je zamestnanec povinný byť na pracovisku  a voliteľný pracovný čas je časový úsek, v ktorom je zamestnanec povinný byť na pracovisku v takom rozsahu, aby odpracoval prevádzkový čas. Prevádzkový čas je celkový pracovný čas, ktorý je zamestnanec povinný odpracovať v pružnom pracovnom období. Pružným pracovným obdobím môže byť deň, týždeň, štvortýždňové pracovné obdobie alebo iné obdobie.

Ako príklad použijeme zamestnávateľa, u ktorého sa použije na určenie pružného pracovného obdobia týždeň so stanoveným pracovným časom 40 hodín za týždeň. Základný pracovný čas od stanovený od 8.00 hod. do 14.00 hod., voliteľný pracovný čas,  prvý úsek je  od  6.00 hod. do 8.000 hod. a druhý úsek je od 14.00 hod. do 18.00 hod. Denný prevádzkový čas je od 6.00 hod. do 18.00 hod.

Vyšetrenie alebo ošetrenie u lekára alebo v zdravotníckom zariadení  v nevyhnutnom rozsahu a pokiaľ nebolo možné vyšetrenie alebo ošetrenie vykonať mimo pracovného času je prekážkou  v práci na strane zamestnanca v nevyhnutne potrebnom čase, najviac však v rozsahu 7 pracovných dní počas roka. Za tento čas má zamestnanec nárok na náhradu mzdy. 

Prekážky v práci na strane zamestnanca sa pri uplatnení pružného pracovného času posudzujú ako výkon práce s náhradou mzdy len v rozsahu, v ktorom zasiahli do základného pracovného času. V rozsahu, v ktorom zasiahli do voliteľného pracovného času, sa posudzujú ako ospravedlnené prekážky v práci, nie však ako výkon práce a neposkytuje sa za ne náhrada mzdy. Z uvedeného vyplýva, že v prípade stanovenia pružného pracovného času tak, ako je uvedené v príklade vyššie, ak zamestnanec príde do práce o 10.00 hod, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy a ospravedlní neprítomnosť v práci od  8.00 do 10.00 , t.j. v čase, v ktorom prekážka zasiahla základného pracovného času. U zamestnávateľa je stanovený pružný pracovný týždeň v rozsahu 40 hodín, z toho 2 hodiny trvala prekážka v práci, ktorá sa posudzuje ako výkon práce a teda zamestnanec musí v týždni odpracovať ešte 38 hodín. Ak zamestnanec absolvuje celodenne vyšetrenie u lekára, za ospravedlnenú neprítomnosť sa považuje celý čas neprítomnosti zamestnanca v práci, ale náhrada mzdy patrí zamestnancovi len za čas základného pracovného času.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Pracovný Poradňa Čas Ošetrenie Vyšetrenie Lekár PN
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy