Dohoda o vykonaní práce

poradnaporadna

Mám taký problém, pracovala som pre jednu firmu - mala som dohodu o vykonaní práce v rozsahu 350 hodín ročne. To som odpracovala za 3 mesiace, a tým pádom nemám už nárok tam pracovať. Ale mám vážny záujem isť pracovať do tej istej firmy, no v inom meste. Chcem sa teda opýtať, či je možné túto dohodu nejako obísť? Trebárs, že by som dala výpoveď a firma by mi dala novú pracovnú zmluvu - som študentka vysokej školy. Takže dalo by sa to riešiť takto, žeby som dala výpoveď a dali by mi celkom inú zmluvu?

Poradňa: Dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku, pritom nie je podstatné, či táto práca bola vykonávaná na jedenom alebo viacerých miestach. Ako sme už uvádzali, dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku.

Z pojmu kalendárny rok vyplýva, že rozsah práce, ktorý je zákon povolený, t.j. 350 hodín, nemôže by prekročený v čase od 1.1. do 31.12. a nie v ľubovoľnom dvanásťmesačnom období. Do počtu hodín 350 sa zahŕňa aj čas potrebný na prácu vykonávanú na základe inej dohody o vykonaní práce pre toho istého zamestnávateľa počas roka. Zákon stanovuje, že predpokladaný rozsah prác nemôže prekročiť 350 hodín , preto zrejmým porušením zákona bude buď priamo dohodnutie väčšieho rozsahu prác ako 350 hodín v kalendárnom roku (vrátane uzatváranie viacerých dohôd ), alebo dohodnutie výkonu takého druhu práce, kde je zrejmé, že výkonu práce presiahne tento limit. Dohoda o vykonaní práce zaniká okamihom (dňom) splnenia pracovnej úlohy, t. j. dňom dokončenia a odovzdania práce.

 

Pisateľka uvádza ,že je študuje na vysokej škole, preto môže uzavrieť dohodu o brigádnickej práci študentov , ktorú uzatvára zamestnávateľ s fyzickou osobou, ktorá má štatút študenta. Na základe dohody o brigádnickej práci študentov nemožno vykonávať prácu v rozsahu prekračujúcom v priemere polovicu určeného týždenného pracovného času. Dodržiavanie dohodnutého a najviac prípustného rozsahu pracovného času sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená, najdlhšie však za 12 mesiacov, t.j, napr. ak je u zamestnávateľa ustanovený týždenný pracovný čas 40 hodín týždenne a dohoda o brigádnickej práci študenta je dojednaná na dobu 3 mesiacov, priemerný pracovný čas študenta počas troch mesiacov nemôže prekročiť 20 hodín týždenne.

 

V dohode musí byť uvedená okrem iného aj dohodnutá odmena za vykonanú prácu, pričom zákon neobmedzuje dohodu a zamestnávateľ sa môže dohodnúť aj na hodinovej, aj na mesačnej odmene.

 

26.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Dohoda o vykonani prace
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy