Koľko krát môže zamestnávateľ predlžiť dohodu o vykonaní práce?

poradnaporadna

Poradňa: Dohoda o vykonaní práce je jednu z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Ako vyplýva zo samotného názvu, nejedná sa o pracovný pomer, preto sa ani neuplatňujú obmedzenia Zákonníka práce ako je to pri predĺžení alebo opätovnom dojednaní pracovného pomeru na dobu určitú.

 

Tento druh dohody je určený na „zazmluvnenie“ prác, ktoré sú ohraničené výsledkom; na rozdiel od dohody o pracovnej činnosti, ktorá je určená na dojednanie pracovnoprávnych vzťahov medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ktoré sa týkajú opakujúcich sa činností. Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku.

Do predpokladaného rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce. Z uvedeného vyplýva, že v prípade dohody o vykonaní práce je podstatný rozsah práce, ktorý nemôže byť viac ako 350 hodín ročne, a to aj keď vykonávate pre jedného zamestnávateľa práce na základe novej dohody alebo predĺženej dohody, ktorá sa opätovne dojednáva alebo predlžuje vždy napr. každý mesiac.

 

30.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Dohoda o vykonani prace Dohoda o pracovnej cinnosti
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy