Dohoda o vykonaní práce vs živnosť

právna poradňaprávna poradňa

Ponúka sa mi možnosť pracovať ako lektor na súkromnej VŠ na dohodu o vykonaní práce. Aké sú výhody a nevýhody práce na tuto dohodu v porovnaní s prácou na plný úväzok? Nie je v tomto prípade výhodnejšie založiť si živnosť?

Poradňa: Dohoda o vykonaní práce je zaradená v zmysle Zákonníka práce medzi dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Na základe dohody o vykonaní práce je možné zazmluvniť prácu, ktorá je vymedzená výsledkom. Dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do predpokladaného rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce. Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a predpokladaný rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy. Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce. Odmena za vykonanie pracovnej úlohy je splatná po dokončení a odovzdaní práce. Medzi účastníkmi možno dohodnúť, že časť odmeny bude splatná už po vykonaní určitej časti pracovnej úlohy. Zamestnávateľ môže odmenu po prerokovaní so zamestnancom primerane znížiť, ak vykonaná práca nezodpovedá dohodnutým podmienkam. Na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú ustanovenia prvej časti Zákonníka práce, t.j. nevzťahujú sa na ne ustanovenia o výpovedi alebo o povinnosti zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie zamestnancov. Súčasne práca na dohodu predstavuje pre zamestnávateľa výraznú úsporu, lebo zamestnávateľ za dohodára platí len odvody do garančného a úrazového fondu. Zamestnanec pracujúci na dohodu nemá nárok na dovolenku, platené voľno pri návšteve lekára a pod.

 

V prípade poskytovania služieb na základe živnostenského oprávnenia sa subjekt považuje za podnikateľa a práva a povinnosti medzi ním a odberateľom služieb sa riadna zmluvou, ktorú si navzájom dojednajú. Podnikateľ je povinný plniť všetky odvodové a daňové povinnosti samostatne.

 

12.8.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy