Odchádzam do dôchodku. Mám nárok na odstupné?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Pracujem vo firme viac ako dvadsať rokov. Chcem ukončiť pracovný pomer z dôvodu odchodu do dôchodku. Mám nárok na 5-mesačné odstupné?

Poradňa: Zamestnávateľ vypláca odstupné, len keď sa pracovný pomer končí dohodou alebo výpoveďou z jedného z nasledovných dôvodov:

a)  zamestnávateľ alebo jeho časť sa

1. zrušuje alebo

2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

b)  zamestnanec sa stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách

c) zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu,

d)  zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva

Zákon nevylučuje, aby zamestnanci, ktorý dosiahli dôchodkový vek, ďalej pracovali. Pokiaľ sa zamestnanec rozhodne, že odíde do dôchodku,  môže požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou k ľubovoľnému navrhovanému dátumu alebo môže dať výpoveď, ale nevzniká mu nárok na odstupné.

Zamestnávateľ nemusí s návrhom dohody o skončení pracovného pomeru súhlasiť a v tom prípade musí dať zamestnanec výpoveď, ak chce skončiť pracovný pomer. Výpoveď je potrebné zamestnávateľovi doručiť a od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede začne plynúť dvojmesačná výpovedná doba a pracovný pomer sa končí posledným dňom výpovednej doby. Pri skončení pracovného pomeru má zamestnanec nárok na preplatenie nevyčerpanej dovolenky.

Namiesto odstupného sa pri skončení pracovného pomeru v súvislosti s odchodom do dôchodku vypláca odchodné, bez ohľadu na to, kto dal výpoveď, či zamestnanec  alebo zamestnávateľ  ako aj bez ohľadu na dôvod  skončenia pracovného pomeru alebo aj keď sa pracovný pomer skončil bez uvedenia dôvodu.

Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení. 

Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení.  Odchodné zamestnancovi patrí len od jedného zamestnávateľa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dôchodok Výpoveď Odstupné Dohodou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy