3 mýty o starších kandidátov alebo ako premeniť nevýhody na výhody

Pre starších ľudí hľadajúcich si prácu je dôležité, aby boli presvedčení, že prácu si nájdu. Zamestnávateľovi môžu ponúknuť svoje niekoľkoročné skúsenosti aj kontakty.Pre starších ľudí hľadajúcich si prácu je dôležité, aby boli presvedčení, že prácu si nájdu. Zamestnávateľovi môžu ponúknuť svoje niekoľkoročné skúsenosti aj kontakty. Zdroj: rgbstock.com

Medzi znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie patria mladí ľudia do 29 rokov a uchádzači nad 50 rokov. Obidve skupiny ľudí sa často stretávajú s protichodným názorom druhej strany. Prvá skupina dostáva odpoveď, že nemajú žiadne pracovné skúsenosti a druhá, že nevedia pracovať s novými technológiami a neovládajú reči. My vám však ponúkame návod, ako sa dajú obrátiť na prvý pohľad nevýhody na výhody.

Ani mladí a ani zrelí ľudia to nemajú ľahké pri hľadaní práce. O starších ľuďoch však kolujú rôzne mýty, prečo ich nezamestnať. Ktoré z nich sú však pravdivé? Starší uchádzači o zamestnanie majú viac skúseností, majú kontakty, sú rozvážnejší v rozhodovaní a spoľahlivejší. Z jedného uhla pohľadu sa zdá, že staršia generácia dokáže zamestnávateľovi poskytnúť dokonalý „balíček“ služieb a na druhej strane zamestnávatelia nemajú záujem a berú ich skúsenosti za nevýhodné.

„Ak sa ľuďom vo veku okolo 50-tky sa hľadá práca ťažšie, než človeku okolo 30-tky, tak to je najčastejšie z dvoch dôvodov. Prvý – prestávajú si veriť vo svoje uplatnenie a začnú pozerať viac na prekážky než možnosti. Druhý – predsudok potenciálneho zamestnávateľa, že takíto ľudia v zrelom veku už nezapadnú do kolektívu, nebudú dostatočne výkonní a podobne. Oba dôvody - obavy však vôbec nemusia byť opodstatnené,“ hovorí Pavol Žuffa, obchodný riaditeľ personálnej agentúry AuJob.sk

3 mýty o starších uchádzačov o zamestnanie

1. mýtus: Nemajú žiadne skúsenosti

Jedným z mýtov je, že zrelý uchádzači nedokážu udržať krok s technológiami. Pravdou však je, že ide o zodpovednosť každého jednotlivca, ktorá nezávisí iba od ich veku, ale od jeho postoju k novým veciam alebo k celoživotnému vzdelávaniu.

Zatiaľ čo mladí uchádzači o zamestnanie získajú potrebné vzdelanie (jazyky alebo počítačové znalosti) na škole, starší uchádzači sa musia chopiť každej príležitosti (internet, televízia, knihy, časopisy, sociálne siete, atď.), aby sa dozvedeli nové veci. Ak vám hľadanie práce neprináša veľké potešenie a ste frustrovaní z neúspešných reakcií, zúčastnite sa odborného workshopu alebo semináru. Nie všetky sú platené. V kreatívnych a podnikateľských inkubátoroch nájdete aj rôzne inšpiratívne workshopy.

„Ľudia hľadajúci si prácu to majú vždy náročnejšie, ak nevedia cudzie jazyky. Staršia generácia to má o to ťažšie, nakoľko nemali súčasné možnosti. To sa však stále dá prekonať, v akomkoľvek veku. Máme skúsenosti s kandidátmi, ktorí sa začali učiť angličtinu od svojich 45-tich rokov. Získali takú úroveň, že sa na pozíciu dostali,“ hovorí Pavol Žuffa.

Nezabudnite taktiež, že každá nadobudnutá skúsenosť je skúsenosť, to znamená, že sa môžete „zdravo“ pochváliť vo svojom životopise. Pomáhali ste napríklad známemu pri tvorbe e-shopu a napĺňaní jeho obsahu? Doplňte si do životopisu v akom administračnom rozhraní (CMS) ste pracovali. Ak ste orezávali fotografie, uveďte aj grafický program (Adobe Photoshop alebo GIMP).

2. mýtus: Očakávajú iba manažérske pozície

Skúsenosti, rozhodovanie a spôsobilosť sú vlastnosti, ktoré sa očakávajú od ľudí na vedúcich pozíciách. Človek so skúsenosťami v odbore a ktorý je schopný viesť tím ľudí môže ašpirovať na vedúcu pozíciu. To je pravda, avšak pri hľadaní práce je dôležité aby zrelší uchádzači nerozmýšľali iba nad možnosťou získať prácu na takejto pozícii za finančne výhodných podmienok. Je dôležité, aby prijali aj fakt, že budú spolupracovať na rovnakej úrovni s mladšími kolegami.

V životopise a v motivačnom liste je vhodné spomenúť, že sa rýchlo dokážete zorientovať na danej pozícii a firemná kultúra je vám blízka. (Pred pohovorom si však prečítajte o firemnej kultúre v spoločnosti z ich webstránky.)

3. mýtus: Majú blízko do dôchodku

Kde sa vidíte o päť rokov? Znie otázka personalistu na pracovnom pohovore. Avšak pre zrelých uchádzačov o zamestnanie nie je táto otázka veľmi namieste.

„Je otázne, či má takáto otázka veľkú výpovednú hodnotu. Hlavne v prípade, že v spoločnosti nie je ani jasne zadefinovaný kariérny plán. Personalista sa môže opýtať – hlavne pri kandidátoch s vyšším vekom – „v akých oblastiach by ste sa vedeli rozvíjať v našej spoločnosti?,“ radí Pavol Žuffa, obchodný riaditeľ AuJob.

Vek do dôchodku sa čím ďalej odkladá. Predpokladá sa, že dôchodkový vek na Slovensku by mal do ruku 2060 narásť na takmer 68 rokov. Závisí však od strednej dĺžky života. V každom veku však pozerajte na to a presvedčte aj personalistov o tom, že hľadáte pozíciu, ktorá je súčasťou vašej kariéry. Zdôraznite svoje dosiahnuté predchádzajúce výsledky a aké máte ciele do budúcnosti. Ak sú to aj ciele spoločnosti, máte vyhraté.

Zásady pri hľadaní práce pre uchádzačov 50 + od personálnej agentúry AuJob:

  1. Pri hľadaní práce buďte presvedčení, že si prácu nájdete. Medzi známych tak budete vysielať pozitívne signály a radi vás posunú známym na voľnú pozíciu v ich firme.
  2. Aktívne sa venujte študovaniu cudzieho jazyka, ktorý vás baví.
  3. Pri písaní životopisu pamätajte na všetky relevantné skúsenosti k pozícii, na ktorú sa chcete prihlásiť. Tie sú pre Vás obrovskou výhodou oproti mladším kandidátom.
  4. Spomeňte v životopise aktivity, ktorým sa vo voľnom čase venujete. To dá personalistovi presvedčenie, že ste vo forme.
  5. Pri pohovore spomeňte aj svoje široké portfólio kontaktov, ktoré môžete pri pozícii využiť. Tým sa dostanete ďaleko pred svojich mladších konkurentov.
  6. Vyjadrujte sa o mladších kolegoch ako o rovnocenných partneroch. Tým personalistu presvedčíte, že ste tímovým a flexibilným hráčom.
  7. Nesťažujte sa na svoje choroby, ak ich máte. Ukážte pozitívne nastavenie.
  8. Rozprávajte vecne, ale veľa o svojich skúsenostiach a prepojte ich s požiadavkami na pracovnú pozíciu. Vaše skúsenosti Vás „predajú“ na voľnú pozíciu.
  9. Majte reálne platové očakávania a s ochotou zísť aj nižšie.
  10. V neposlednom rade – správajte sa k personalistovi vždy ako k rovnocennému partnerovi. Aj v prípade, že je tri desaťročia mladší. Nie tak pre jeho ješitnosť, ale ukážete tým svoju prirodzenú schopnosť pracovať s mladými, s ktorými pravdepodobne budete spolupracovať na danej pozícii.

 

Viac o téme: Zásady Starší Hľadanie Práce Kandidáti Uchádzači Hľadania Zrelí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: careerbuilder.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy