Zrušenie pracovného miesta počas materskej / rodičovskej dovolenky

právna poradňaprávna poradňa

Ak mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, môže mi zamestnávateľ zrušiť miesto počas materskej a rodičovskej dovolenky?

Poradňa: Zamestnávateľ je oprávnený vykonávať organizačné zmeny aj počas trvania materskej / rodičovskej dovolenky zamestnankyne. Počas trvania materskej / rodičovskej dovolenky však platí zákaz výpovede, t.j, zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a), t.j. z dôvodov, keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ.

 

Po návrate do zamestnania je potrebné rozlišovať, či sa zamestnankyňa vracia do práce po ukončení materskej dovolenky alebo počas resp. po uplynutí rodičovskej dovolenky . Ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení materskej dovolenky, je zamestnávateľ povinný zaradiť ich na ich pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné preto, že táto práca sa nevykonáva alebo pracovisko je zrušené, musí ich zamestnávateľ zaradiť na inú prácu, zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po uplynutí 28 týždňov až do troch rokov, zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy.

 

Zamestnankyňa, ktorá je na rodičovskej dovolenke, ako aj osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec, starajúci sa o dieťa mladšie ako tri roky, sú v ochrannej lehote, počas ktorej platí zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa. Až po skončení ochrannej lehoty môže dať zamestnávateľ zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b), za predpokladu, že zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Ak objektívne zamestnávateľ takúto prácu nemá alebo zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z tzv. organizačných dôvodov resp. nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce. V prípade skončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov, výpoveďou alebo dohodou, má zamestnankyňa nárok na odstupné v sume najmenej dvojnásobku jej priemerného mesačného zárobku a ak pracovný pomer u zamestnávateľa trval najmenej päť rokov, má nárok na odstupné v sume najmenej trojnásobku jej priemerného mesačného zárobku.

 

3.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy