Materská dovolenka

poradňaporadňa

Som s dcérou na predlženej materskej, ktorá sa končila k 9.01.2010. Mala som nastúpiť do zamestnania, kde som predtým pracovala. Dcére sa zhoršil zdravotný stav, tak som 12.01.2010 podala žiadosť na sociálne o predlženie MD. Z firmy na personálnom mi poradili, aby som požiadala o zrušenie pracovného pomeru dohodou k 9.01.2010, nakoľko oni ma nemajú ako evidovať a v prípade, že mi neschvália predlženie MD by mi museli písať absencie. Pred MD som pracovala na jednu zmenu v kancelárii, teraz mi ponúkli prácu predavačky v potravinách na dve zmeny, nemám spojenie na poobednú. Ako sa mám v takomto prípade dohodnúť so zamestnávateľom?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 166 ods. 2 Zákonníka práce, na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do troch rokov veku dieťaťa. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do šiestich rokov veku dieťaťa. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však vždy najmenej na jeden mesiac. Ak sa zamestnankyňa rozhodne ostať s dieťaťom doma po skončení nároku na rodičovskú dovolenku, môže zamestnávateľa požiadať o neplatené voľno, pričom poskytnutie neplateného voľna nie je povinnosťou zamestnávateľa. Ak zamestnávateľ neplatené voľno, zamestnankyňa je potrebné požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou alebo dať výpoveď zo strany zamestnanca a v tom prípade začne plynúť výpovedná lehota.

Zamestnankyňa môže po ukončení rodičovskej dovolenky opätovne nastúpiť do práce pričom touto témou sme sa zaoberali v našom príspevku Ukončenie rodičovskej dovolenky a následne, ak bude disponovať potvrdeniami a posúdením zdravotného stravu dieťaťa, môže opäť zamestnávateľa požiadať o čerpanie rodičovskej dovolenky.
8.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy