Pracovný pomer je možné skončiť aj počas materskej dovolenky

Pracovný pomer je možné skončiť aj počas materskej dovolenky.Pracovný pomer je možné skončiť aj počas materskej dovolenky. Zdroj: photl.com

Zamestnávateľ chce dať výpoveď mojej manželke počas materskej dovolenky. Zmluvu má na dobu určitú a končí jej v lete. Naša dcéra ma ešte len 3 mesiace. Môže jej zamestnávateľ dať výpoveď počas materskej dovolenky? Keď zostane bez práce, potom kto ju zamestná?

Poradňa: Materská a rodičovská dovolenka ako aj dočasná práceneschopnosť  sú ochrannou dobou, počas ktorej zamestnanec požíva zvýšenú ochranu pred výpoveďou z určitých výpovedných dôvodov. Počas ochrannej doby platí zákaz výpovede danej zamestnávateľom napríklad z dôvodu  nadbytočnosti a to rovnako v prípade, ak je pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú ako ja v prípade, ak chce zamestnávateľ predčasne ukončiť pracovný pomer na dobu neurčitú. 

Je potrebné si uvedomiť, že  o skončení pracovného pomeru dojednaného na dobu určitú  výpoveďou môžeme hovoriť len v tom prípade, ak chce zamestnávateľ skončiť pracovný pomer pred uplynutím dojednanej doby trvania pracovného pomeru uvedenej v pracovnej zmluve. Ak sa má pracovný pomer dojednaný na dobu určitú skončiť uplynutím dojednanej doby, ide o odlišný spôsob skončenia - nie o výpoveď, preto sa nepoužijú ani ustanovenia o zákaze výpovede.

Pracovný pomer dojednaný na určitú dobu sa skončí uplynutím tejto doby, a to aj počas trvania materskej alebo rodičovskej dovolenky, v čase, kedy je zamestnankyňa tehotná alebo v čase, kedy je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného a zamestnávateľ nie je povinný navrhovať predĺženie .

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Pracovný Matka Dieťa Materská Výpoveď Pomer
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy