Deti sú často choré. Môžem si predĺžiť rodičovskú dovolenku?

Predĺženú rodičovskú dovolenku môže čerpať jeden z rodičov tak ako riadnu rodičovskú dovolenku.Predĺženú rodičovskú dovolenku môže čerpať jeden z rodičov tak ako riadnu rodičovskú dovolenku. Zdroj: photl.com

Mám 3-ročné dvojičky, ktoré v septembri nastúpili do škôlky. Pracujem od marca tohto roka, ale od nástupu do škôlky boli deti trikrát choré. Je možné (samozrejme po súhlase pediatra) požiadať o poberanie predĺženej rodičovskej dovolenky a neukončiť pracovný pomer, teda že obaja rodičia by zostali pracovať na TPP?

Poradňa: Predĺženú rodičovskú dovolenku môže čerpať jeden z rodičov tak ako riadnu rodičovskú dovolenku.  Predĺženú  rodičovskú dovolenku je zamestnávateľ povinný pokytnúť, ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Túto dovolenku poskytuje zamestnávateľ v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.

Aj tomto prípade platí, že zamestnanec alebo zamestnankyňa písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu, prerušenia, skončenia a zmeny rodičovskej dovolenky.

Zamestnanec sa môže so zamestnávateľ dohodnúť, že vyššie uvedenú rodičovskú dovolenku bude čerpať, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka nevyčerpala.

Z uvedeného vyplýva, že čerpanie predĺženej rodičovskej dovolenky, ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, može rodič prerušiť a následne sa opäť na rodičovskú dovolenku vrátiť, a to až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku. Celková výmera predĺženej rodičovskej dovolenky vzhľadom na zdravotný stav dieťaťa však nemôže presiahnuť dobu, ktorú by rodič strávil na predĺženej rodičovskej dovolenke do šiesteho roku veku dieťaťa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Deti Dieťa Starostlivosť Rodičovská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy