Rebríček krajín podľa obľúbenosti skrátenej pracovnej doby

Iba 4 Slováci zo 100 majú skrátenú pracovnú dobu.Iba 4 Slováci zo 100 majú skrátenú pracovnú dobu. Zdroj: photl.com

Slováci prevažne pracujú na plný pracovný úväzok. Skrátená pracovná doba nie veľmi obľúbená u zamestnávateľov. Dokazuje to aj fakt, že sme skončili na predposlednom mieste z krajín Európskej únie.

Drvivá väčšina zamestnaných Slovákov pracuje na plný pracovný úväzok. Skrátená pracovná doba sa týka iba 4 zo 100 zamestnaných Slovákov. Vyplynulo z údajov Štatistického úradu EÚ Eurostat.

Práca na čiastočný úväzok sa týka viac žien [5,7 %] ako mužov [2,9 %]. Z hľadiska veku poznajú skrátenú dobu na vlastnej koži vo väčšej miere mladí do 24 rokov [7,3 %], ale na druhej strane aj starší vo veku nad 55 rokov [6,9 %].

Zamestnaní Slováci so skrátenou pracovnou dobou sa v porovnaní s ostatnými národnosťami EÚ ocitli na 27. mieste pred Bulharmi s podielom 4,1%. Hoci Slováci pracujú na čiastočný úväzok minimálne, majú na to svoje dôvody. Neschopnosť nájsť si prácu na plný úväzok má takmer tretina z nich. Pre desatinu je hlavným dôvodom choroba. Päť zo sto pracujúcich na čiastočný pracovný úväzok uviedlo ako dôvod starostlivosť o dieťa alebo iné rodinné či osobné dôvody.

Menší podiel zamestnancov so skrátenou pracovnou dobou ako u nás poznajú už iba v Bulharsku [2,4 %]. Obdobné trendy na trhu práce majú ale aj všetci naši susedia z V4. Zo zamestnaných Poliakov má skrátenú pracovnú dobu 7,8 %, spomedzi Maďarov rovných sedem percent a v Česku nájdeme zamestnaných na kratší pracovný čas s podielom 5,7 %.

Slovensko tak za európskym priemerom výrazne zaostáva, nakoľko ako v EÚ tak aj v únii má skrátenú pracovnú dobu približne pätina zamestnancov. Absolútnym rekordérom je Holandsko, kde má skrátenú pracovnú dobu takmer polovica zamestnaných. Vyše štvrtina zamestnancov pracuje na čiastočný úväzok v Británii, Nemecku, Švédsku, Dánsku, Rakúsku a Belgicku. V týchto krajinách majú ale zamestnanci oveľa častejšie nielen jednu prácu, ale mininláne dve.

10 krajín s najvyšším podielom skrátenej pracovnej doby:

  1. Holandsko
  2. Veľká Británia
  3. Nemecko
  4. Švédsko
  5. Dánsko
  6. Rakúsko
  7. Belgicko
  8. Írsko
  9. Luxembursko
  10. Francúzsko

10 krajín s najnižžším podielom skátenej pracovnej doby:

  1. Bulharsko
  2. Slovenská republika
  3. Česká republika
  4. Maďarsko
  5. Grécko
  6. Poľsko
  7. chorvátsko
  8. Litva
  9. Lotyšsko
  10. Slovinsko
Viac o téme: Pracovný Čas Domáce Rebríček Doba Krajiny Pracovná Skrátená
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poštová banka

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy